Oglas
· · Komentari: 0

Muči vas prekomerno ZNOJENJE tokom noći? Ukoliko nije povezano sa vašim zdravljem, onda postoji nekoliko načina da ga sprečite

Isprobajte nekoliko načina da sprečite ovu neprijatnu pojavu

1688221569_profimedia-0528551395.jpg
Foto: Profimedia
Oglas

Znojenje je prirodna telesna funkcija koja uklanja tečnost na bazi soli iz žlezda znojnica. Glavna svrha znojenja je kontrolisanje telesnu temperature, zbog čega se tokom vrućeg vremena pojačano znojimo. Iako je reč o pojavi koja je uobičajena i danju i noću tokom letnih meseci, mogla bi da signalizira nešto zlokobno.

Stručnjak za spavanje Andrea Strand za Express kaže da se znojenje tokom spavanja događa zbog okruženja, poput debele posteljine ili tople pidžame, ali ponekad je posledica medicinskih problema.

"Klinika Mayo navela je brojne činioce koji mogu pridoneti noćnom znojenju, uključujući hormonske poremećaje, apneju za vreme spavanja, teskobu i virusne infekcije", navodi Strand.

Prema njenom mišljenu, vreme za posetu lekaru je kada noćno znojenje podstakne umor tokom dana.

"Ako počnete da osećate umor tokom dana kao posledicu gubitka sna zbog znojenja ili ako se neprestano znojite dve nedelje ili više, a nema znakova poboljšanja, tada biste takođe trebalo da razmislite o traženju stručne pomoći", napomenula je.

Prema Klinici Mayo, noćno znojenje može se javiti zbog poremećaja zavisnosti o alkoholu i/ili drogama, anksioznosti, autoimunih poremećaja, endokarditisa, HIV-a/AIDS-a, Hodgkinovog i ne-Hodgkinovog limfoma, hipertireoze, leukemije, mijelofibroze, poremećaja spavanja, moždanog udara i tuberkuloze.

Kako sprečiti noćno znojenje?

Ako noćno znojenje nije povezano sa zdravstvenim stanjem, postoje načini da ga sprečite ili barem ublažite. Izbegavajte obilne obroke dva do tri sata pre spavanja, klonite se začinjene hrane i kofeina u večernjim satima i pokušajte da smanjite nivo stresa u životu.

BONUS VIDEO:

 

 

Pratite nas na INSTAGRAMU i FEJSBUKU

Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Pošalji komentar
Komentari objavljeni na portalu Novosti.rs ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Svaki prekršaj pravila komentarisanja može rezultirati upozorenjem ili zabranom korišćenja. Administratori i redakcija jedini su ovlašćeni za interpretaciju pravila. - Korisnički nalozi vlasništvo su davaoca usluge i svaka zloupotreba istih je kažnjiva - Korisniku se pristup komentarisanju može onemogućiti i bez prethodnog upozorenja. - Administratori zadržavaju pravo cenzurisanja postova što će biti naznačeno u tim postovima. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst . Strogo je zabranjeno i lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni. Redakcija Novosti.rs zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Oglas