Oglas
· · Komentari: 0

NAUČNICI DOKAZUJU: Muški i ženski mozak ipak drugačije "rade"

Pitanje da li muški i ženski mozak različito funkcionišu decenijama izaziva polemiku. Dok mnogi akademici tvrde da okolina, a ne biologija, oblikuje način na koji razmišljamo i koje emocije osećamo, najnovije istraživanje pokazuje da zapravo postoje razlike u aktivnosti mozga između muškaraca i žena, što može biti vrlo korisno za buduća istraživanja.

1708765528_245609_shutterstock-407449390_ls.jpg
Foto: Shutterstock
Oglas

Do sada, nikada nije bilo dokaza koji bi sugerisali da unutrašnji rad mozga muškaraca i žena funkcioniše drugačije, ali naučnici sa Univerziteta Stanford su pomoću veštačke inteligencije otkrili da je moguće razlikovati polove na osnovu određenih oblasti mozga, koja su nazvana "žarišta".

Nalazi pokazuju da postoje ključne razlike u "mreži podrazumevanog režima", odnosno različite reakcije delova mozga koji nam pomaže u introspekciji i vraćanju sećanja, a aktivnost striatuma i limbičkog sistema, koji su uključeni u pamćenje, regulisanje emocija i stvaranju navika, takođe su bili pokazatelji različitosti u funkcijama mozga kod polova, prenosi "Dejli mejl".

Program veštačke inteligencije je koristio više od hiljadu snimaka mozgova, pomoću kojih je uspešno predvideo pol vlasnika mozga u više od 90 odsto primera. Ovi skenovi mozga došli su od muškaraca i žena u SAD i Evropi, što sigeriše da bi AI model mogao da prepozna polne razlike čak i kada postoje drugi faktori, poput jezika, ishrane i kulture. 
Muškarci zaista imaju bolju orijentaciju u prostoru, tvrde naučnici, a razlog bi vas mogao iznenaditi

"Ključna motivacija za ovu studiju je da pol igra ključnu ulogu u razvoju ljudskog mozga, starenju i manifestaciji psihijatrijskih i neuroloških poremećaja", rekao je u zvaničnom saopštenju jedan od autora studije Vinod Menon, profesor psihijatrije i bihejvioralnih nauka na Stanfordu.

"Ovo je veoma jak dokaz da je pol čvrsta determinanta organizacije ljudskog mozga", rekao je Menon. Osim što su razlikovali mozak muškaraca od mozga žena, naučnici su pokušali da vide da li AI može uz pomoću snimaka da predvidi koliko će učesnici dobro obaviti laboratorijski kognitivni test. 

Ono što su otkrili je da jedan model veštačke inteligencije nije mogao da predvidi uspeh obe grupe u isto vreme, ali je zasebni model mogao samo da predvidi performans grupe muškaraca, dok je i drugi model mogao samo da proceni performans žena.  

"Ovi modeli su zaista dobro funkcionisali jer smo uspešno razdvojili uzorke mozga između polova", rekao je Menon. Sa ovim rezultatima, naučnici su potvrdili još jedan dokaz koji podržava ideju da pol oblikuje mozak. Istraživači su rekli da su optimistični, jer veruju da će ovaj rad pomoći da se bolje proučavaju stanja mozga koja različito utiču na muškarce i žene.

"Identifikovanje doslednih polnih razlika u zdravom mozgu odraslih je ključni korak ka dubljem razumevanju uticaja pola kod psihijatrijskih i neuroloških poremećaja", dodao je on.

(RT.RS)

 

BONUS VIDEO:

Pratite nas na INSTAGRAMU i FEJSBUKU

Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Pošalji komentar
Komentari objavljeni na portalu Novosti.rs ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Svaki prekršaj pravila komentarisanja može rezultirati upozorenjem ili zabranom korišćenja. Administratori i redakcija jedini su ovlašćeni za interpretaciju pravila. - Korisnički nalozi vlasništvo su davaoca usluge i svaka zloupotreba istih je kažnjiva - Korisniku se pristup komentarisanju može onemogućiti i bez prethodnog upozorenja. - Administratori zadržavaju pravo cenzurisanja postova što će biti naznačeno u tim postovima. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst . Strogo je zabranjeno i lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni. Redakcija Novosti.rs zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Oglas