Oglas
· · Komentari: 0

Osam rečenica koje će vam pomoći da izađete iz toksične komunikacije: Kratke su i jasne

Narcisi su skloni tome da kontrolišu i manipulišu, a u komunikaciji sa njima nikada ne znate šta možete da očekujete.

1697375584_shutterstock_1714666162.jpg
Foto: Shutterstock
Oglas

Evo kojih 8 rečenica vam mogu pomoći da razoružate narcisa i povratite kontrolu u razgovoru:

1. "Razumem vašu perspektivu." - Iako to ne znači da se slažete sa njima, ova fraza potvrđuje da slušate bez da im hranite potrebu za stalnom validacijom.

2. "Hajde da se držimo činjenica." - Narcisi često izvrću narative kako bi odgovarali njihovoj verziji priče. Fokusirajući se na objektivne činjenice, preusmeravate razgovor sa ličnih optužbi na istinu.

3. "Neću da se raspravljam sa tobom." - Ovo postavlja granicu, signalizirajući da nećete biti uvučeni u beskrajnu debatu u kojoj narcis možda želi da dominira ili da vas omalovaži.

4. "Ovaj razgovor je završen." - Ako stvari postanu previše zagrejane, u redu je odlučno prekinuti razgovor. Zapamtite, imate pravo da zaštitite svoje mentalno i emocionalno blagostanje.

5. "Ne." - Ponekad je najjednostavniji odgovor najefikasniji. Ne morate uvek da opravdavate svoje odluke. Jasno i čvrsto "ne" može biti neverovatno moćno.

6. "Cenim vaš doprinos." - Ovo je ljubazan način priznavanja njihovog mišljenja bez pristanka ili obavezivanja na njega. Neutralan je, nekonfliktan i ostavlja malo prostora za raspravu.

7. "Hajde da razgovaramo o ovome kada budete mogli da komunicirate sa poštovanjem." - Zahtevanje komunikacije sa poštovanjem postavlja važnu granicu. Ako ne mogu da se angažuju bez omalovažavanja ili vređanja, u redu je da pauzirate i odložite razgovor za kasnije.

8. "Ja vidim stvari drugačije." - Dozvoljeno vam je da imate sopstvenu perspektivu. Ova fraza izražava neslaganje bez direktnog osporavanja ili suočavanja sa njihovim gledištem.

BONUS VIDEO

Pratite nas na INSTAGRAMU i FEJSBUKU

Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Pošalji komentar
Komentari objavljeni na portalu Novosti.rs ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Svaki prekršaj pravila komentarisanja može rezultirati upozorenjem ili zabranom korišćenja. Administratori i redakcija jedini su ovlašćeni za interpretaciju pravila. - Korisnički nalozi vlasništvo su davaoca usluge i svaka zloupotreba istih je kažnjiva - Korisniku se pristup komentarisanju može onemogućiti i bez prethodnog upozorenja. - Administratori zadržavaju pravo cenzurisanja postova što će biti naznačeno u tim postovima. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst . Strogo je zabranjeno i lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni. Redakcija Novosti.rs zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Oglas