Oglas
· · Komentari: 0

SVETSKI DAN VEŠTINA MLADIH: Važnost osposobljavanja nastavnika, trenera i mladih za transformativnu budućnost

EDUKACIJA, kao jedan od najbitnijih segmenata društva, igra veoma bitnu ulogu u podsticanju mladih za transformativnu budućnost koja će im omogućiti jačanje veština za zapošljavanje, dostojanstven rad i preduzetništvo.

1690902929_mladi.jpg
Foto: Shutterstock
Oglas

Kada je Generalna skupština Ujedinjenih nacija  2014. godine proglasila 15. jul za Svetski dan veština mladih, imala je za cilj da ukaže na važnost prilagođavanja novim trendovima pri zapošljavanju.

Poslovi, u današnje moderno vreme, donose  potrebe za novim znanjima i dinamičniji odnos prema sistemu rada. Upravo iz tih razloga je od suštinskog značaja uložiti svu potrebnu energiju u pronalaženje načina da se što efikasnije pomogne mladim generacijama u  savlađivanju prepreka na novim radnim pozicijama.

Tehničko i stručno obrazovanje i obuka (TVET) je jedan od krucijalnih načina da se mladi osposobe na poslovima i zanimanjima koja im se nude. Zašto je ovo toliko bitno? Upravo zato da se mladima skrene pažnja na to od kakvog je značaja imati kvalitetno obrazovanje, dobre veštine i tehnike koje će im pomoći da budu uspešni u poslovima koji ih očekuju i koji im se nude. Samo putem priznatih sertifikata, pravih i stečenih veština i kvalitetne obuke moguće je ostvariti uspeh kakav se od Zaposlenih  očekuje. Pritom, treba imati na umu da je moderno tržište rada takvo da nam je neophodno celoživotno učenje i kontinuirano profesionalno usavršavanje.

Zašto je Svetski dan veština mladih važan?

Od izuzetnog je značaja ovaj potez Ujedinjenih nacija da bi se na  ispravan i sistematičan način prišlo problemu kao što je zapošljavanje, u kojem nije samo akcenat na  zapošljavanju, već na samoj edukaciji Zaposlenih  koji treba da ostvare svoj pun potencijal na radnom mestu.

Na koji se još način  može pomoći mladima u pronalaženju posla?

Kompanija NIS već treću godinu za redom organizuje obuke za mlade iz SOS Dečijeg sela Srbije u cilju sticanja praktičnih znanja i veština za izlazak na tržište rada. Zaposleni NIS-a volonterski učestvuju u programu “Jaki mladi” čiji je nosilac organizacija SOS Dečija sela Srbije. Samo neke od tema su: pisanje biografije i motivacionog pisma, učešće na razgovoru za posao, proces selekcije kandidata i kako skrenuti pažnju na sebe.

Ova kompanija je ujedno i jedan od dobrih primera kada je reč o ulaganju u zaposlene i njihove obuke. Naime, kako se navodi u Izveštaju o održivom razvoju NIS-a za 2022. godinu NIS je, u saradnji sa eksternim saradnicima. organizovao 3.407 obuka na kojima je učestvovalo 4.407 zaposlenih. Ukupan broj sati obuka iznosi 95.879. U saradnji sa internim trenerima realizovano je 1.565 internih obuka, na kojima je 4.284 zaposlenih. Posebno je značajno i što je NIS nastavio da pruža šansu mladima tako da su u kompaniji prošle godine realizovani program studentske prakse NIS Calling, kao i program zapošljavanja mladih diplomaca i studenata master studija „NIS Energy”.

Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Pošalji komentar
Komentari objavljeni na portalu Novosti.rs ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Svaki prekršaj pravila komentarisanja može rezultirati upozorenjem ili zabranom korišćenja. Administratori i redakcija jedini su ovlašćeni za interpretaciju pravila. - Korisnički nalozi vlasništvo su davaoca usluge i svaka zloupotreba istih je kažnjiva - Korisniku se pristup komentarisanju može onemogućiti i bez prethodnog upozorenja. - Administratori zadržavaju pravo cenzurisanja postova što će biti naznačeno u tim postovima. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst . Strogo je zabranjeno i lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni. Redakcija Novosti.rs zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Oglas