· · Komentari: 0
svetac

Vernici danas obeležavaju PREPODOBNU MATRONU SOLUNSKU: Sveticu koju su mučili i izgladnjivali zbog Hrista

Terali su je da se odrekne hrišćanstva i pređe na judaizam, ali je ona odolela pritiscima

1649411071_church-g6237457f0_1280.jpg
Foto: Pixabay

Srpska pravoslavna crkva danas obeležava dan posvećen svetoj mučenici Matroni Solunskoj, vernici koja je slavila Gospoda i čuvala hrišćansku veru.

Kao devojka služila je u kući jednog Jevrejina u Solunu, gde je bila maltretirana zbog svoje vere u Isusa Hrista. Žena Jevrejina kog je služila terala ju je da odbaci svoja verska ubeđenja i da krene da posećuje sinagogu, ali Matrona je ćutala i potajno se i dalje molila Hristu.

Pročitajte još: "Mlatiti praznu slamu": Kako je nastao i odakle potiče ovaj popularni izraz?

Kada je žena Jevrejina saznala da Matrona ne odustaje i da i dalje ide u crkvu, strašno se razljutila. To je bio razlog što je istukla Matronu i zatvorila u jednu mračnu odaju, a nakon svega ju je i vezala. Po predanju, našli su je odvezanu Božijom voljom i u trenutku kad se molila Gospodu. Nastavili su da je muče i ponovo zatvorili i izgladnjivali. Kada se Matrona upokojila u Gospodu, gazdarica je baci sa visine svoje kuće.

Tada su hrišćani uzeli telo mučenice i sahranii je časno. Episkop Aleksandar. saznavši za muke koje je prošla, podiže crkvu na njenom grobu i položi tu mošti.

Jevrejku koja je mučila prepodobnu Matronu stigla je pravdedna kazna: na istom mestu gde je bacila Matronino telo, spotakla se, pala i razbila namrtvo.

Bonus video:

 

Pratite nas na INSTAGRAMU i FEJSBUKU

 

 

 

Pošalji komentar
Komentari objavljeni na portalu Novosti.rs ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Svaki prekršaj pravila komentarisanja može rezultirati upozorenjem ili zabranom korišćenja. Administratori i redakcija jedini su ovlašćeni za interpretaciju pravila. - Korisnički nalozi vlasništvo su davaoca usluge i svaka zloupotreba istih je kažnjiva - Korisniku se pristup komentarisanju može onemogućiti i bez prethodnog upozorenja. - Administratori zadržavaju pravo cenzurisanja postova što će biti naznačeno u tim postovima. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst . Strogo je zabranjeno i lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni. Redakcija Novosti.rs zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.