· · Komentari: 0
REKREACIJA

Najvažnija novogodišnja odluka: ŠETAJTE, šetajte i rastežite se na 4 načina

Ako pitate lekara koja vrsta rekreacije je najbolja, odgovor će biti - brzi hod.

1608455517_Depositphotos_198444516_xl-2015.jpg
Foto: Depozitfoto

Zato slobodno vreme iskoristite da pešačite najmanje pola sata dnevno, jer vam to može sačuvati vitalnost, bez obzira na godine.

Hodanje je najprirodniji oblik kretanja. Ova aktivnost čuva zglobove od propadanja, i sprečava taloženje viška kilograma. Redovno hodanje smanjuje pojavu proširenih vena, podstiče cirkulaciju, relaksira psihu, poboljšava probavu i drži nivo šećera u krvi u granicama normale.

Pročitajte još: Šta treba da znate pre nego što odete na TRČANJE zimi?

Stručnjaci preporučuju hodanje naročito sada u danima pandemije, jer pozitivno utiče na raspoloženje, skoro koliko i upotreba antidepresiva. Tokom hodanja luči se hormon seratonin, poznatiji kao hormon sreće. Engleski naučnici su utvrdili da šetnja pomaže i da se vrati izgubljeno samopouzdanje.

Polučasovna šetnja podiže samopouzdanje!

Polučasovna šetnja u prirodi kod 70 odsto depresivnih smanjuje depresiju, a kod 90 odsto njih povećava samopouzdanje.

Da biste osim nogu aktivirali i druge delove tela, predlažemo vam nekoliko jednostavnih vežbi:

Istezanje leđa

Zauzmite raskoračni stav. Savijte leđa sa opruženim rukama dok ne budu paralelna sa podlogom. Istežite leđa i zadnji deo butina najmanje 10 sekundi.

Razgibavanje vrata
Napravite nekoliko rotacija vratom u obe strane. Savijajte glavu napred-nazad, kao da bradom želite da dodirnete vrat.
Istežite se - to je izuzetno važno!

Razmrdajte kukove

Rotirajte nekoliko puta kukove napred-nazad. Ruke držite oslonjene na njih i trudite se da su vam leđa ispravljena, a stomak zategnut.

Pročitajte još: Želite da SMRŠATE? Najpre ukrotite želju za ŠEĆEROM, a evo i kako

Rotiranje ramena

Posle povratka iz šetnje obavezno odvojite vreme da po desetak puta kružite ramenima najpre napred pa unazad.

Pratite nas na INSTAGRAMU i FEJSBUKU

Pošalji komentar
Komentari objavljeni na portalu Novosti.rs ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Svaki prekršaj pravila komentarisanja može rezultirati upozorenjem ili zabranom korišćenja. Administratori i redakcija jedini su ovlašćeni za interpretaciju pravila. - Korisnički nalozi vlasništvo su davaoca usluge i svaka zloupotreba istih je kažnjiva - Korisniku se pristup komentarisanju može onemogućiti i bez prethodnog upozorenja. - Administratori zadržavaju pravo cenzurisanja postova što će biti naznačeno u tim postovima. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst . Strogo je zabranjeno i lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni. Redakcija Novosti.rs zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.