Oglas
· · Komentari: 0

11 namirnica bogatih CINKOM: Mineral važan za optimalno funkcionisanje organizma

Obezbedite svom telu potrebnu koliinu cinka na prirodan način

1684918408_shutterstock_1831204339.jpg
Foto: Shutterstock
Oglas

Cink je izuzetno važan mineral, zbog svojih antioksidativnih svojstava koja će pomoći da se imunitet ojača. Prisutan je u baš svim organima, a najviše ga ima u eritrocitima (crvenim krvnim zrncima), kostima, mišićima, jetri i prostati kod muškaraca. Cink je nakon gvožđa drugi element u tragovima u ljudskom telu, piše Net.hr

Za razliku od nekih materija, telo ne može da skladišti cink, što znači da je potrebno svakodnevno uzimanje cinka kroz hranu. LJudski organizam sadrži oko 2-3 grama cinka. Preporučena dnevna doza za žene je 8 mg dnevno. Kod trudnica se taj broj povećava na 11 mg, a kod dojilja na 12 mg. Unos cinka u trudnoći će pozitivno uticati na zdravlje bebinog mozga.

Posebno pažljivi moraju da budu vegetarijanci i osobe koje ne jedu meso - oni treba da uzimaju čak više od 50% preporučenog dnevnog unosa cinka iz hrane. Grupa ljudi koja ima veći rizik od nedostatka cinka su sportisti, alkoholičari, osobe s gastrointestinalnim bolestima i oni koji dugotrajno uzimaju neke lekove.

Cink u hrani pomaže jačanju imuniteta

Pad imuniteta je veoma česta pojava kod ljudi, a može da se dogodi iz mnogih razloga. U tom slučaju mogu da se jave česte upale i infekcije koje se ponavljaju, hronične infekcije, a oporavak od bolesti je duži i otežan ako je imunitet slab.

Na pad imuniteta može da utiče pušenje, hronične bolesti, iscrpljenost i nedovoljno sna, fizički i psihički stres, nepravilna ishrana, nedovoljno kretanja... Kako biste ojačali imunitet, možete da počnete da konzumirate veće količine cinka kroz hranu.

Cink u hrani nalazi se u ovim namirnicama:

Proizvodi od mesa - teleća jetra, jagnjetina, govedina, piletina i ćuretina, svinjetinaRibe - kamenice, ostrige, rakovi, tunjevina, školjke
Integralne žitarice i pšenične klice
Jaja
Soja
Pivski kvasac
Mlečni proizvodi - sir, mleko i jogurt
Semenke - sušene semenke lubenice, semenke bundeve, suncokreta, čia semenke
Orašasti plodovi - kikiriki, bademi, orasi
Povrće - krastavci, zelena salata, masline, luk, grašak, spanać, batat, paradajz
Voće - avokado, banane, kivi, jagode, breskve
Kakao

Ovo su namirnice koje možete bez problema da uvrstite u svakodnevni jelovnik i kombinujete ih u raznim jelima.

Pratite nas na INSTAGRAMU i FEJSBUKU

Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Oglas