· · Komentari: 0
Lek

Ovaj ČAJ je svima DOSTUPAN: Leči NEPLODNOST i mnoge druge ženske bolesti

Mnogo smo se puta do sada posvedočili da je priroda dragocena riznica, u kojoj se kriju rešenja za različite zdravstvene tegobe.

1594893631_Depositphotos_19458553_s-2019.jpg
Foto:Deposit

Iako određena oboljenja zahtevaju farmakološku terapiju, to ne znači da treba da zanemarite čudotvorna svojstva lekovitog bilja, a naročito treba da ga uključite kao vid preventive u svoje svakodnevne životne navike. Tako je virak, ili vrkuta (lat. Alchemilla vulgaris) fantastičan u tretiranju policističnih jajnika, ali i mnogih drugih tegoba koje su karakteristične za pripadnice lepšeg pola.

Moćno antiupalno i antibakterijsko dejstvo!

Virak sadrži flavonoide, organske kiseline, tanine, gorke glikozide, fitosterine, flavonoide, salicilnu kiselinu, saponine, eterično ulje i pravo bogatstvo vitamina C. Zahvaljujući mnoštvu tanina ima gorak ukus, ali joj se pripisuje  antiupalno i antibakterijsko dejstvo.

Pročitajte još: Otkriveno je pre više od 10.000 godina, svi imamo u KUHINJI, a nismo znali koliko može da nam POMOGNE

Kod starih Germana virak je bio vrlo cenjena lekovita biljka koja je posvećena Frigi, boginji prirode i plodnosti. Po prvi put spominje se 1485. god. u delu o lekovitom bilju, a od 16. veka je već bila naširoko poznata po lekovitom učinku. 

Neplodnost
Jedan od nažalost čestih problema koji muče žene je nemogućnost da zatrudne. Virak je najbolji biljni izbor za lečenje neplodnosti. Deluje kao odličan regulator hormona, podstiče rast progesterona i dovodi do urednije menstruacije, što je vrlo bitno kod pokušaja začeća.

 Pomaže kod sindroma PMS-a i menopauze. Virak je takođe efikasan i protiv mioma, cista i endometrioze, olakšava menstrualne tegobe, reguliše menstrualni ciklus i ublažava simptome menopauze. Hvaljena je i kao lekovita biljka koja pospešuje i olakšava porod, kao i kod unutarnjih povreda nastalih pri porođaju.

Koristi se i kod bolnih i obilnih menstruacija, jer sadrži tanine i adstringente koji normaliziraju krvarenje. Kada se virak kombinuje s biljkom hoću-neću, dobija se lek protiv svih ženskih bolesti. Kupka, vaginalno ispiranje i tamponi s virkom delotvorni su kod gljivica, bakterijskog vaginitisa i drugih infekcija.

Pročitajte još: URINARNE INFEKCIJE: Zašto ste baš Vi rizična kategorija?

S obzrom na to da snažno obnavlja i tonira matericu, kao i da pomaže kod zarastanja rana, smatra se izvanrednim sredstvom protiv oboljenja kojima je uzrok humani papiloma virus (HPV). Japanski naučnici su otkrili da sastojak iz virka, agrimonin, sprečava pojavu raka dojke.

Efikasno skida kilograma i pomaže kod policističnih jajnika!

Virak je idealan i za trudnice. Može da pomogne i kod slabe materice i da zaštiti trudnicu od spontanog pobačaja jačanjem materice. Svaka žena koja se skoro porodila bi trebalo da pije čaj od virka 8 do 10 dana nakon porođaja. Preporučuje se i kod povreda nakon porođaja, za oporavak od teškog porođaja i kod opuštenog stomaka.

Za šta je još virak dobar?
Takođe pomaže i kod: krvarenja, uboda insekata, mučnine i povraćanja, ekcema i dermatitisa, upale grla, blagih dijareja, posebno kod male dece, gihta i reume, hemoroida, čira na želucu.

Najnovija naučna istraživanja pokazuju da virak sprečava rast mnogih vrsta bakterija uključujući stafilokoku – bakteriju koja je postala otporna na mnoge antibiotike. Smatra se da virak ima i antivirusna svojstva.

Čaj od virka: Jednu kašičicu virka prelijte šoljicom vrele vode i ostavite da odstoji pet do deset minuta. Pijte uvijek u gutljajima po dve šoljice dnevno.

Čaj za ispiranje: U litri vode skuvajte 30 do 50 g osušene biljke bez korena. Koristite čaj za vaginalno ispiranje ili kao klistir kod crevnih problema.

Pročitajte još: Razmislite, kakvu kafu i čaj pijete? To može doneti TRAJNE POSLEDICE po vaše telo

Kupka: 200 grama suvog ili svežeg virka prokuvajte u tri litre vode i sipajte u kadu s pripremljenom vodom. U vodi se zadržite 10 do 20 minuta pre spavanja. Nakon kupanja treba leći u ugrejanu postelju. S ovom biljnom kupkom mogu se takođe liječiti rane i čirevi.

Napomena: Osobe koje imaju probleme sa želucem, jetrom ili žuči trebalo bi da uzimaju virak u manjim količinama.

Pošalji komentar
Komentari objavljeni na portalu Novosti.rs ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Svaki prekršaj pravila komentarisanja može rezultirati upozorenjem ili zabranom korišćenja. Administratori i redakcija jedini su ovlašćeni za interpretaciju pravila. - Korisnički nalozi vlasništvo su davaoca usluge i svaka zloupotreba istih je kažnjiva - Korisniku se pristup komentarisanju može onemogućiti i bez prethodnog upozorenja. - Administratori zadržavaju pravo cenzurisanja postova što će biti naznačeno u tim postovima. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst . Strogo je zabranjeno i lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni. Redakcija Novosti.rs zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.