· · Komentari: 0
začini

Sadrži antioksidante, pozitivno utiče na pritisak... Šta sve čini CIMET?

Cimet ima prijatan ukus i topao miris koji ga je učinio popularnim u kuvanju.

1632137794_Depositphotos_37173993_s-2019.jpg
Foto: Deposit

Cimet je omiljeni začin u domaćinstvu i vekovima se koristi širom sveta.

Cimet ima antivirusna, antibakterijska i gljivična svojstva

Smatra se da cimet ima mnoga lekovita i umirujuća svojstva i često se koristi u kineskoj biljnoj medicini. Prepoznatljiv miris i ukus cimeta potiče od eteričnih ulja sadržanih u kori, zvanih cinanamaldehid.

Pročitajte još: Da li ste probali KESTENOV MED? Leči bakterije, srčani mišić i pomaže oporavljanju pluća kod pušača

Sadrži antioksidante

Cimet takođe sadrži velike količine antioksidansa polifenola. Antioksidansi mogu da pomognu pri zaštiti organizma od bolesti i nalaze se u voću, povrću, bilju i začinima. Utvrđeno je da antioksidanti u cimetu imaju protivupalno dejstvo.

Zdravlje creva

Neki začini, uključujući cimet, imaju prebiotička svojstva koja potiču rast korisnih bakterija i pomažu u suzbijanju rasta patogenih bakterija. Stoga redovno uključivanje začina u ishranu može da pomogne u poboljšanju zdravlja creva. Cimet je takođe koristan izvor mangana i sadrži male količine kalcijuma i vlakana, piše Healthline.

Smanjuje krvni pritisak

Postoje neki dokazi koji ukazuju na to da je konzumacija cimeta povezana sa kratkotrajnim smanjenjem krvnog pritiska.

Pročitajte još: Ostalo vam je zimnice? Napravite ukusnu čorbicu od PEČENIH PAPRIKA (RECEPT)

Ublažava probavne tegobe

Ekstrakt cimeta godinama se koristi za ublažavanje gastrointestinalnih problema u istočnoj i zapadnoj medicini. Opisan je kao karminativ, poznat po probavnim, antimikrobnim i protivupalnim svojstvima. U tradicionalnoj ajurvedskoj medicini ulje cimetove kore se koristi za lečenje nadutosti i probavne neravnoteže.

Pošalji komentar
Komentari objavljeni na portalu Novosti.rs ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Svaki prekršaj pravila komentarisanja može rezultirati upozorenjem ili zabranom korišćenja. Administratori i redakcija jedini su ovlašćeni za interpretaciju pravila. - Korisnički nalozi vlasništvo su davaoca usluge i svaka zloupotreba istih je kažnjiva - Korisniku se pristup komentarisanju može onemogućiti i bez prethodnog upozorenja. - Administratori zadržavaju pravo cenzurisanja postova što će biti naznačeno u tim postovima. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst . Strogo je zabranjeno i lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni. Redakcija Novosti.rs zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.