Oglas
· · Komentari: 0

PROFESIONALNI KUVARI I PRAVE DOMAĆICE SAMO OVAKO SPREMAJU PUNJENE PAPRIKE: Jedan začin podigne ovo jelo na viši nivo!

Punjenje paprike je klasično jelo koje nas često vraća u detinjstvo, miris domaće kuhinje i porodičnih ručkova. Ova verzija donosi bogat i zaokružen ukus zahvaljujući pažljivo biranim sastojcima i začinima

1750315833_shutterstock_1464199127.jpg
Foto: Shutterstock
Oglas

Dodavanje kašičice cimeta u punjene paprike možda zvuči neobično, ali mnogi iskusni kuvari tvrde da upravo taj tajni sastojak može podići ukus jela na potpuno novi nivo.

Cimet dodaje blagu toplinu i dubinu ukusa, koji se sjajno uklapaju s mesom, pirinčem i paradajz sosom. Posebno se preporučuje za recepte koji već imaju notu slatkoće od luka ili šargarepe.

Kako i kada dodati cimet?

Dodajte ga dok dinstate luk i meso, pre nego što napunite paprike. Dovoljna je samo jedna ravna kašičica na standardnu količinu fila za 4–6 paprika.

Nemojte preterivati, jer cimet lako može preovladati. Cilj je da doprinese bogatstvu ukusa, a ne da dominira.

Bonus savet:

Ako volite bliskoistočne ili mediteranske ukuse, možete uz cimet dodati i prstohvat mlevenog karanfilića ili muskatnog oraščića – dobićete neverovatno aromatične punjene paprike.

Evo recepta za punjene paprike sa kašičicom cimeta – mirisnog tajnog sastojka koji jelu daje posebnu dubinu i toplinu. Ovaj recept je za 4–6 paprika i klasičnu verziju sa mlevenim mesom i pirinčem.

Sastojci:

  • 6 srednjih paprika (babura)
  • 500 g mlevenog mesa (najbolje mešano – junetina i svinjetina)
  • 1 veća glavica crnog luka
  • 100 g pirinča
  • 1 kašičica cimeta
  • 1 čen belog luka (sitno seckan)
  • 1 srednja šargarepa (rendana, opciono)
  • 2 kašike paradajz pirea
  • 400 ml paradajz soka (ili pasirani paradajz)
  • So, biber po ukusu
  • Suvi začin, peršun, lovorov list (po želji)
  • Malo ulja

Priprema:

Priprema paprika:

Operite paprike, pažljivo im odsecite vrhove i očistite semenke. Sačuvajte "poklopce" ako želite da ih koristite prilikom pečenja.

Priprema fila:

Na malo ulja propržite sitno seckan crni luk i beli luk dok ne omekšaju. Dodajte mleveno meso i pržite dok ne promeni boju. Umiješajte rendanu šargarepu (ako koristite) i opran pirinač. Dodajte kašičicu cimeta, so, biber i druge začine po ukusu. Dodajte 2 kašike paradajz pirea, promešajte i dinstajte 5–10 minuta. Po potrebi dodajte malo vode. Sklonite sa vatre i ostavite da se prohladi.

Punjenje:

Napunite paprike pripremljenim filom (nemojte skroz do vrha, pirinač će da naraste).

Po želji, vratite "poklopce" paprika.

Kuvanje/pečenje:

Složite paprike uspravno u šerpu ili vatrostalnu posudu.

Prelijte ih paradajz sokom razblaženim sa malo vode (po potrebi dodajte i lovorov list).

Kuvajte na tihoj vatri 45–60 minuta, ili pecite u rerni na 180°C oko sat vremena, poklopljeno (pred kraj otklopiti da se zapeku).

(Stil)

Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Pošalji komentar
Komentari objavljeni na portalu Novosti.rs ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Svaki prekršaj pravila komentarisanja može rezultirati upozorenjem ili zabranom korišćenja. Administratori i redakcija jedini su ovlašćeni za interpretaciju pravila. - Korisnički nalozi vlasništvo su davaoca usluge i svaka zloupotreba istih je kažnjiva - Korisniku se pristup komentarisanju može onemogućiti i bez prethodnog upozorenja. - Administratori zadržavaju pravo cenzurisanja postova što će biti naznačeno u tim postovima. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst . Strogo je zabranjeno i lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni. Redakcija Novosti.rs zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Oglas