Oglas
· · Komentari: 0
jače od aspirina

Stižu trešnje! 7 razloga zašto ove sezone treba da ih jedete više nego ikada!

Trešnje ne samo da su ukusne, nego imaju i svoje blagodeti! Poznato je da uglavnom zdrave strvari nisu preterano ukusne, te ih jedemo na silu. Ali to nije stvar sa trešnjama! NJih svi vole, a sada ćete ih obožavati!

1649088670_cherries-g766a26bf5_640.jpg
Foto: Piksabej
Oglas

Prema istraživanjima, trešnje su vrlo povoljne po naše zdravlje. Ne samo što nas mogu osvežiti, one mogu biti naš najbolji saveznik u borbi protiv raznih bolesti. Po mišljenju brojnih stručnjaka trešnje su „prirodni lek sa drveta“, a u nastavku pročitajte zašto ove sezone treba da ih jedete što više.

Pročitajte još: NAPRAVITE SAMI ULJE OD MASLAČKA: Pomaže kod simptoma mnogih tegoba (RECEPT)


1. Čuvaju srce

Trešnje su bogat izvor cinka, gvožđa, kalijuma, mangana i bakra. Kalijum blagotvorno deluje na zdravlje srca i važna je komponenta ćelija i telesnih tečnosti koje regulišu rad srca i krvni pritisak.

2. Trešnjama u borbi protiv upale 

Zahvaljujući jakom protivupalnom dejstvu, trešnje uopšteno predstavljaju najbolje saveznike protiv bolova u zglobovima. Bogato antioksidantima (polifenolima, vitaminom C i E, beta karotenom), ovo voće sprečava oksidaciju ćelija koja prati upalne procese pa se preporučuju ljudima koji boluju od gihta i artritisa ili imaju sportske povrede. Prema tvrdnjama stručnjaka, 20 trešanja dnevno ima dejstvo jače od jedne tablete aspirina.

3. Trešnje podstiču varenje

Pomoću svojih zaštitnih kiselina i voćnog šećera trešnje podstiču rad želuca, creva i pankreasa i samim tim podstiču i varenje. Osim toga, trešnje izbacuju vodu iz organizma i na taj način rasterećuju srce i krvotok i aktiviraju jetru i bubrege. Antibakterijske supstance u trešnjama sprečavaju stvaranje zubnih naslaga i mogu da spreče nastanak karijesa i probleme sa desnima poput paradentoze. Trešnje čiste bubrege i mokraćne kanale, jer je odličan diuretik koji pospešuju izlučivanje mokraće. Osim toga, bakteriološke supstance u trešnjama sprečavaju stvaranje zubnih naslaga i tako mogu da spreče nastanak karijesa i problema sa desnima.

4. Štite od raka

Antioksidanse kao što su lutein i beta karoten naći ćete i u slatkim trešnjama, ali ih ipak ima više u višnjama. Ovi spojevi deluju kao čistači slobodnih radikala i drugih štetnih jedinjenja koji igraju važnu ulogu u starenju, razvoju raka i raznih bolesti. Trešnje pozitivno utiču i na koncentraciju, ravnotežu i koordinaciju pokreta. Istovremeno snižavaju krvni pritisak, a dijetalna vlakna koja se nalaze u njima smanjuju rizik od nastanka raka debelog creva.

5. Protiv bora i starenja

Trešnje se preporučuju osobama koje pate od astme i alergija, ali i svima koji žele da imaju lepu kožu jer trešnje posprešuju proizvodnju kolagena. Ovo voće, naime, sadrži antocijanidine koji jačaju vezivno tkivo i sprečavaju nastanak bora tako što uništavaju štetne enzime koje kožu čine starom i naboranom. Trešnja je, takođe, prirodni lek protiv celulita jer može da spreči njegov nastanak.

6. Bolje raspoloženje i lak san

Trešnje sadrže i antioksidans melatonin, koji smiruje nervni sistem i tako pomaže protiv neuroza, nesanice i glavobolje. Melatonin, naime, pomaže održavanju vašeg bioritma urednim i tačnim. Takođe, naučnici sa univerziteta u Luizijani otkrili su kako prirodni sok od višnje utiče na san. NJihovo istraživanje pokazalo je naime da su ispitanici u proseku spavali 85 minuta duže nakon što su dve nedelje svakodnevno pili po dve čaše ovog soka.

7. Mršavljenje

Trešnje imaju vrlo malo masnoća i niskokalorične su – u 100 grama ima svega 63 kalorije, te su odlična namirnica ako ste na dijeti. Zbog visokog udela vode i malo kalorija trešnje pomažu pri mršavljenju. Zahvaljujući vlaknima i pektinu ovi plodovi doprinose osećaju sitosti. Poput većine voća, trešnje imaju mnogo kalijuma, a malo natrijuma, što pomaže kod izlučivanja vode iz organizma. Istraživači Univerziteta u Mičigenu tvrde da antocijanini iz tamnih trešanja mogu smanjiti količinu masnih naslaga na stomaku i sniziti nivo holesterola i šećera u krvi.

PRATITE NAS NA INSTAGRAMU i FEJSBUKU

Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Pošalji komentar
Komentari objavljeni na portalu Novosti.rs ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Svaki prekršaj pravila komentarisanja može rezultirati upozorenjem ili zabranom korišćenja. Administratori i redakcija jedini su ovlašćeni za interpretaciju pravila. - Korisnički nalozi vlasništvo su davaoca usluge i svaka zloupotreba istih je kažnjiva - Korisniku se pristup komentarisanju može onemogućiti i bez prethodnog upozorenja. - Administratori zadržavaju pravo cenzurisanja postova što će biti naznačeno u tim postovima. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst . Strogo je zabranjeno i lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni. Redakcija Novosti.rs zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Oglas