Oglas
· · Komentari: 0

Trešnje na tri načina: Od smutija do sirupa (RECEPT)

Trešnje se najčešće jedu kao samostalna namirnica, mada mogu da se iskoriste za pripremu raznih ukusnih poslastica. Zašto to ne iskoristiti, barem dok su u sezoni?

1716632933_3891513_tresnje-sok_ff.jpg
Foto: Shutterstosk
Oglas

Zdravstvene dobrobiti trešanja idu u korak s njenim atraktivnim slatkim bobicama. Odličan su izvor vitamina A, B1, B2, B3, B6, C i K, kao i minerala kalijuma, kalcijuma, gvožđa, bakra, mangana, magnezijuma, fosfora i cinka.

Posebno su bogate antioksidansima (antocijaninima i proantocijaninima) koji su odlični saveznici u suzbijanju simptoma astme, alergija, a poznati su i kao snažna prirodna protivupalna sredstva. Podstiču i proizvodnju kolagena - proteina ključnog za zdravlje kože, kostiju i vezivnog tkiva.

Trešnje se često koriste za pripremu kolača, pita, torti, filova za kolače, voćnih salata, kompota, sladoleda, sokova, smutija, koktela, marmelade, džemova, likera i drugo. Ovom prilikom pripremili smo za vas tri klasična recepta za smuti, voćnu salatu i sirup.

Smuti od trešnje i banane

Sastojci:

šolja trešanja (opranih i bez koštica)
banana
sok od pola limuna
kašičica meda
1 dcl vode
3 kapi ekstrakta badema (opciono)
6 kockica leda

Priprema: Stavite sve sastojke u blender i dobro izmešajte. Poslužite i konzumirajte odmah.

Voćna salata sa trešnjama

Sastojci:

100 g jagoda
100 g ribizli (opciono)
100 g borovnica (odmrzutih)
100 g trešanja
2 kašike smeđeg šećera
sok od pola limuna
malo rendane limunove kore

Priprema: Operite i ocedite voće. Trešnjama izvadite koštice, dodajte ostatak voća, šećer i limunovu koricu i sve pažljivo promešajte. Zatim sve sastojke ravnomerno poprskajte limunovim sokom i još malo promešajte. Pripremljenu salatu ostavite u frižideru 1-2 sata, pa poslužite.

Sirup od trešnje

Sastojci:

1 kg trešanja
½ l vode
½ kg smeđeg šećera
sok od pola limuna

Priprema: Operite trešnje i uklonite koštice. Stavite ih u činiju, a zatim ih prelijte šećerom. Ostavite da odstoje oko dva sata. Nakon što se trešnje ohlade, dodajte vodu i limunov sok i mešajte sve sastojke dok se šećer ne rastvori. Nakon što se šećer otopi, sve zajedno stavite na vatru i ostavite da provri, pa smanjite temperaturu i krčkajte oko 15 minuta. Procedite tečnost, najbolje zgnječite trešnje da biste dobili što više soka. Isceđenu tečnost ponovo stavite na vatru i kuvajte dok ne postane sirupasta. Sklonite s vatre i ostavite da se ohladi. Sirup sipajte u flaše i čuvajte u frižideru. Za konzumaciju kašiku sirupa razblažite u 2 dl vode.

(Zdravlje.kurir.rs/Alternativazavas.com)

 

BONUS VIDEO:

Pratite nas na INSTAGRAMU i FEJSBUKU

Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Pošalji komentar
Komentari objavljeni na portalu Novosti.rs ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Svaki prekršaj pravila komentarisanja može rezultirati upozorenjem ili zabranom korišćenja. Administratori i redakcija jedini su ovlašćeni za interpretaciju pravila. - Korisnički nalozi vlasništvo su davaoca usluge i svaka zloupotreba istih je kažnjiva - Korisniku se pristup komentarisanju može onemogućiti i bez prethodnog upozorenja. - Administratori zadržavaju pravo cenzurisanja postova što će biti naznačeno u tim postovima. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst . Strogo je zabranjeno i lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni. Redakcija Novosti.rs zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Oglas