Oglas
· · Komentari: 0
POVRĆE

Važi za najzdravije povrće na svetu: Evo kako se sprema

Bamija važi za čudotvornu biljku, jer je jedna od najlekovitijih biljaka na svetu.

1626425069_bamija.jpg
Foto: A. M.
Oglas

Bamija je mala, obično veličine prsta, šticasta, sa korenčićem i dlačicama koje su nekada oštrije nefo što bi očekivali od povrća.

Pročitajte još: Ručak koji leči i podmlađuje: Kiselo zelje ima minimum KALORIJA i maksimum ZDRAVLJA

Bamija je puna vitamina C

Na našim pijacama se često može videti kako se prodaje "na gomilice", jer je skupa i kod nas se koristi  kao dodatak, a ne prilog jelu. Prava je šteta što se u našim krajevima ne jede više, jer važi za jednu od najzdravijih namirnica, pošto je prepuna vitamina C i B, ali kalijuma.

Omiljeno jelo Egipćana
Bamija važi za jedno od najstarijih kultivisanih povrća na svetu, jer je dobro poznato da su je stari Egipćani pre 3.500 godina uzgajali i redovno jeli.
Reguliše nivo šećera u krvi.

Bamija sadrži i vlakna koja su blagodet za probavu, a odlična je za regulisanje šećera u krvi. Dakle, ko ima porodičnu sklonost ka dijabetesu obavezno treba da uvrsti bamiju u ishranu, jer je odlično preventivno sredstvo.

Bamija je dobra za kožu

Redovna ishrana bamijom sprečava nastanak bubrežnih infekcija. Međutim, najveća prednost je vitamin C koji je dobar za kožu.

Pročitajte još: Vera (71) nikada ne ide kod doktora i ništa je ne boli. Pije samo jednu stvar

Bamiju možete koristiti za čorbe, ali i prilog mesu. Priprema se tako što se potopi u vodu, odnosno dobro opere. Čisti se tako što se iseče koren, a ukoliko su komadi velii iseče po dužini. Dlačice se ne skidaju nožem, već će se same skuvati.

Najjednostavniji recept je dinstanje uz crni i beli luk i obavezno paradajz. Takav prilog može da se jede uz pirinač ili meso.

Pratite nas na INSTAGRAMU i FEJSBUKU

 

Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Pošalji komentar
Komentari objavljeni na portalu Novosti.rs ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Svaki prekršaj pravila komentarisanja može rezultirati upozorenjem ili zabranom korišćenja. Administratori i redakcija jedini su ovlašćeni za interpretaciju pravila. - Korisnički nalozi vlasništvo su davaoca usluge i svaka zloupotreba istih je kažnjiva - Korisniku se pristup komentarisanju može onemogućiti i bez prethodnog upozorenja. - Administratori zadržavaju pravo cenzurisanja postova što će biti naznačeno u tim postovima. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst . Strogo je zabranjeno i lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni. Redakcija Novosti.rs zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Oglas