Oglas
· · Komentari: 0
LEK IZ PRIRODE

Zaboravite na SKUPA I TOKSIČNA sredstva za komarce. Ovo je 10 prirodnih preparata za tretiranje kože nakon uboda

Prirodni preparati su potpuno neškodljivi za zdravlje, a mogu biti delotvorni jednako kao i komercijalni.

1629184777_Depositphotos_187938340_s-2019.jpg
Foto: Depositphotos
Oglas

Postoji više od 2.500 različitih vrsta komaraca, samo manji broj njih ujeda ljude, a tek par prenose viruse. Groznica Zapadnog Nila koju donose komarci može biti smrtonosna. Virus je pre svega opasan za starije ljude ili one narušenog imuniteta. Simptomi su tipični za brojne bolesti koje prenose komarci: groznica i visoka temperatura, glavobolja, vrtoglavica, kasnije i osipi na koži. Ipak, tek svaki peti oboleli ima ove simptome. Virus može voditi upali moždane opne ili srčanog mišića. 

Pročitajte još: Rizik od PREVREMENE smrti krije se u OVIH sedam znakova: Pojavljuju se deset godina ranije!

Lekari upozoravaju da se izbegavaju toksična sredstva za zaštitu od komaraca,  jer ona mogu naneti više štete po ljudsko zdravlje od samih komaraca. 

Tretiranje kože nakon uboda komaraca

1. Led

Niska temperatura usporava prenos supstanci koje izazivaju upale, a s obzirom da će mesto tretirano ledom utrnuti, nećete osećati svrab i bol nakon ujeda komaraca. Držite na mestu uboda kesu za zamrzivač u koju ste stavili kockice leda.

2. So

Pročitajte još: Koliko dugo JAJA smeju da stoje u FRIŽIDERU, a da se ne pokvare?

S obzirom da ima antiseptička i antiupalna svojstva, so je odličan lek protiv otoka i svraba nakon uboda komaraca. Napravite pastu od soli i nekoliko kapi vode i nanesite na mesto uboda, pa nakon nekoliko minuta isperite.

3. Soda bikarbona

Soda bikarbona će momentalno sprečiti svrab usled uboda komarca. Rastvorite u čaši vode kašičicu sode bikarbone, umočite u rastvor peškir i držite na mestu uboda 10 do 20 minuta.

Aromatično lišće bosiljka sadrži kamfor i timol, dve ključne komponente koje smanjuju svrab

4. Med

Med dobro utiče na sveukupno zdravlje, uključujući i protivupalno dejstvo, kao i antibakterijska svojstva. Malo meda direktno utrljajte na mesto uboda komarca i ubrzo ćete osetiti značajno olakšanje.

5. Bosiljak

Aromatično lišće bosiljka sadrži kamfor i timol, dve ključne komponente koje smanjuju svrab. List možete direktno staviti na ujed ili ih možete samleti i staviti na oštećeno mesto.

6. Mleko i voda

Pomešajte mleko i vodu u jednakim razmerama i stavite oblogu na ubod. Ovo je vrlo efikasan lek i pomaže kod smanjenja upala, smanjuje svrab i otok.

7. Limun

Pročitajte još: Glumica KEJT HADSON obišla MUZEJ NIKOLE TESLE: Uživa u Beogradu (FOTO)

Ovaj citrus ima prirodna antiupalna i anestetička svojsta i veoma je efikasan u smanjenju otoka nakon uboda komaraca. Jednostavno prepolovite limun i utrljajte jednu polovinu na mesto uboda. Možete pomešati i limunov sok sa bosiljkom i ovom mešavinom smanjiti tegobe nakon ujeda komaraca.

8. Pasta za zube

Ona je odličan način da smirite kožu. Najbolja je ona sa dosta peperminta, ali bilo koja će pomoći. Samo natapkajte malo na mesto uboda i svrab će nestati za samo nekoliko sekundi.

Za pojedinačne ubode, pomoću štapića za uši nanesite malo sirćeta na njih. Još je bolje jabukovo sirće, jer je manje kiselo po kožu koja ionako već ima poremećeni pH balans kao posledicu uboda...

9. Ohlađene vrećice čaja

Ohlađene vrećice čaja mogu pomoći u smanjenju otoka i svraba baš kao što pomažu i kod otoka kapaka.

10. Sirće

Sirće je potcenjeni domaći lek koji svojom kiselošću sprečava svrab. Treba ga koristiti razređenog i preporučuje se kada problem predstavlja mnoštvo uboda. U tom slučaju razredite 3 do 4 čepa u kadi napunjenoj sa mlakom vodom i istrljajte zone sa ubodima. Za pojedinačne ubode, pomoću štapića za uši nanesite malo sirćeta na njih. Još je bolje jabukovo sirće, jer je manje kiselo po kožu koja ionako već ima poremećeni pH balans kao posledicu uboda.

Pratite nas na INSTAGRAMU i FEJSBUKU

Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Pošalji komentar
Komentari objavljeni na portalu Novosti.rs ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Svaki prekršaj pravila komentarisanja može rezultirati upozorenjem ili zabranom korišćenja. Administratori i redakcija jedini su ovlašćeni za interpretaciju pravila. - Korisnički nalozi vlasništvo su davaoca usluge i svaka zloupotreba istih je kažnjiva - Korisniku se pristup komentarisanju može onemogućiti i bez prethodnog upozorenja. - Administratori zadržavaju pravo cenzurisanja postova što će biti naznačeno u tim postovima. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst . Strogo je zabranjeno i lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni. Redakcija Novosti.rs zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Oglas