· · Komentari: 0

ISPRAVKA: Ruski lekar Hristo Mermerski NIJE OTKRIO revolucionarni lek za rak

Profesor Hristo Mermerski nije otkio revolucionarni lek za rak, kako smo tvrdili u prethodnom tekstu, prenoseći vest sa drugog portala.

1616838734_Depositphotos_128962354_s-2019.jpg
Foto: Depositphotos

U članku je navedeno da je profesor Hristo Mermerski pronašao revolucionarni lek protiv raka i tako "izlečio hiljade ljudi".

U tom tekstu nabrajaju se navodne koristi koje ovaj recept ima, između ostalog, i za liječenje raka, a osim toga, on je i hrana za lecenje kompletnog organizma; cisti krvonosne sudove, leci srce, bukvalno obnavlja imuni sistem, cisti jetru, bubrege , sav sistem izlucivanja, takodze i probavni sistem od patogene mikroflore; poboljsava rad mozga i pamcenje; cuva od infarkta,insulta i leci do ozdravljenja osobe prezivele iste; sredstvo protiv zapalenja zglobova; najbolje sredstvo PROTIV SVIH VRSTA RAKA. Reguliše telesnu težinu.

Ko je profesor Mermerski?
Profesor doktor Hristo Mermerski diplomirao je i doktorirao u Bugarskoj, a specijalizaciju pohađao u Velikoj Britaniji, Nemačkoj, Italiji, Rusiji i SAD. Posetio je preko 150 univerziteta u SAD, Rusiji, Evropi, Africi i Aziji kao predavač i istraživač. Proučavao je mnoge recepte i njihov hranljivi učinak. Živi i radi u Vašingtonu.

 

Nakon što je na portalu Culinarka 2.7.2013. godine, u rubrici Recepti, objavljen članak sa naslovom "Čuveni rezept za lecenje raka i gojaznosti prof. Mermerskog" portal raskrinkavanje.ba uradio je analizu prema kojoj se ispostavilo da su informacije netačne, a evo i zašto:

 

U svim tim prenošenjima navedeni su sljedeći sastojci potrebni za pripremu “leka”:

 400 gr proklijalog žita (pšenice)
15 svežih (najbolje neprskanih) limuna
12 celih glavica (ne režnjeva) svježeg belogg luka
1 kg pravog meda
400 gr sveže orahove jezgre

Sporne tvrdnje
U većini članaka, uz “recept” se navodi neka verzija tvrdnje da liječi razne bolesti, uključujući i rak, uz opis o načinu doziranja ovakve smjese.

Šta je tačno u vezi sa hranom i lečenjem raka?

Tvrdnje u člancima o tome da pomenuta smjesa sastojaka “liječi rak” objavljene su bez ikakvih dokaza, kao što bi to bili medicinska istraživanja i eksperimenti koji bi potvrdili tačnost navoda o ljekovitosti tog “recepta”.

U vezi sa hranom i liječenjem raka, Američki institut za istraživanje kancera na svom sajtu ističe kako ne postoji hrana koja može da zaštiti od raka, iako zdrava ishrana svakako može uticati na smanjenje rizika od nastanka te bolesti.

Vesti u kojima se tvrdi da alternativna medicina leči, mogu da naprave više štete, nego "koristi" obolelim ljudima. 

Nijedna pojedinačna hrana ili sastojak hrane ne može vas zaštititi od raka. Ali, istraživanje pokazuje da prehrana puna raznovrsnog povrća, voća, integralnih žitarica, pasulja i druge biljne hrane pomaže u smanjenju rizika za mnoge vrste raka.

Shodno tome, tvrdnja iz članka objavljenog na portalu Culinarka, dobija ocenu dezinformacija. Ove ocene dobijaju i svi ostali mediji koji su preneli iste tvrdnje, naglašava portal Raskrinkavanje u svojoj analizi.

Napomena: Zahvaljujući portalu Raskrinkavanje.ba, ovaj članak je izmenjen i lažna informacija koju smo plasirali ispravljena je.

 

 

PRATITE NAS NA INSTAGRAMU i FEJSBUKU

Pošalji komentar
Komentari objavljeni na portalu Novosti.rs ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Svaki prekršaj pravila komentarisanja može rezultirati upozorenjem ili zabranom korišćenja. Administratori i redakcija jedini su ovlašćeni za interpretaciju pravila. - Korisnički nalozi vlasništvo su davaoca usluge i svaka zloupotreba istih je kažnjiva - Korisniku se pristup komentarisanju može onemogućiti i bez prethodnog upozorenja. - Administratori zadržavaju pravo cenzurisanja postova što će biti naznačeno u tim postovima. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst . Strogo je zabranjeno i lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni. Redakcija Novosti.rs zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.