Oglas
· · Komentari: 0
NEGA

Četkica je neophodna, ali nije dovoljna! Tri rituala koji sprečavaju da "žuljaju" zubi

Iako mislimo da je dovoljno to što operemo zube ujutru i pred spavanje, kompletna oralna higijena tu ne bi trebalo da se završi.

1615196538_Depositphotos_215989832_xl-2015.jpg
Foto: Depozitfoto
Oglas

A vrlo je važno da o njoj vodimo računa, jer bez nje nema lepih zuba i blistavog osmeha, ali ni zdravog daha koji o nama i te kako govori, kao ni opšteg zdravlja, jer karijes je zamka za čitav organizam.

Pročitajte još: Mislili ste da je TEČNI SAPUN bolji od običnog, a ustvari je leglo je ZARAZE, evo i zašto

Zato, ako već niste, počnite da upražnjavate sledeće "rituale" na dnevnom nivou kako biste mogli mirno da spavate. Možda vam se čini da za to nemate vremena od svakodnevnih obaveza, ali one nikako ne smeju da vam budu opravdanje niti izgovor. Jer, u pitanju su vaše zdravlje i lepota.

Koliko puta se peru?
Zube perite tri puta dnevno po tri minuta, tako što ćete četkicu postaviti pod uglom od 45 stepeni u odnosu na uzdužnu osu zuba. Budite nežni. Ne zaboravite da operete i zadnje, a ne samo da "nagradite" prednje zube.
  • Za početak, izaberite meku četkicu koja vam neće skidati zubnu gleđ i oštetiti desne. Menjajte je na svaka tri meseca.
  • Osim standardnih pasti, uzmite i kokosovo ulje, kojim ćete posle redovnog pranja još malo očistiti zube. Ono je u službi blistavog osmeha i eliminatora naslaga kamenca.
  • Jednom dnevno četkicom obavezno protrljajte i jezik, jer se na njemu sakupljaju bakterije koje su kao tempirana bomba. Zato je važno da ih uklonite, a primetićete ih u vidu beličastog traga koji ostaje i stvara neprijatan zadah.
  • Četkica nije dovoljna u borbi sa ostacima hrane koji se pretvaraju u bakterije, odnosno stvaraju karijes, pa obavezno kupite konac za čišćenje. On će stići tamo gde četkica ne može, a to je čak 40 odsto površine zuba. Samo redovnom upotrebom konca, i to najbolje voskiranog, možete da računate da ste temeljno uklonili nečistoće iz međuzubnog prostora, koje lako mogu da dovedu do upale, krvarenja desni, gubitka zuba... Ako primetite krv posle čišćenja koncem, to je samo znak da je tu bila upala i krvarenje može da se ponavlja sve dok se ne povuče zapaljenje.

Obavezna nega za mostove i navlake Foto: Depozit

Pročitajte još: Imaju NEVEROVATNO DEJSTVO! Kako spavanje u VUNENIM čarapama utiče na naš organizam?

Ujutru i uveče, posle pranja zuba, isperite usnu duplju antiseptičkom tečnošću, koja će vas osvežiti. Najbolje je da je zadržite u ustima 30 sekundi, dobro promućkate, a onda ispljunete. Tako ćete biti sigurni da ste eliminisali bakterije i zaštitili zube, održavajući oralnu higijenu na pravi način.

Bakterije sigurno eliminiše samo antiseptička tešnost.

Preporuka je i da koristite hladno ceđena ulja za bućkanje, kao što su kokosovo ili susamovo, jer ona imaju antiupalno dejstvo i štite zube od naslaga (plaka) koji je uvertira za stomatološke probleme. Kašiku ulja sipajte u usta i mućkajte ga 15-20 minuta, ispljunite ga i dobro isperite usta vodom.

Pratite nas na INSTAGRAMU i FEJSBUKU

Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Pošalji komentar
Komentari objavljeni na portalu Novosti.rs ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Svaki prekršaj pravila komentarisanja može rezultirati upozorenjem ili zabranom korišćenja. Administratori i redakcija jedini su ovlašćeni za interpretaciju pravila. - Korisnički nalozi vlasništvo su davaoca usluge i svaka zloupotreba istih je kažnjiva - Korisniku se pristup komentarisanju može onemogućiti i bez prethodnog upozorenja. - Administratori zadržavaju pravo cenzurisanja postova što će biti naznačeno u tim postovima. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst . Strogo je zabranjeno i lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni. Redakcija Novosti.rs zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Oglas