Oglas
· · Komentari: 0

Da li postoji idealno vreme za uzimanje probiotika? Evo od čega zavisi

Probiotici pružaju brojne prednosti jer sadrže žive mikroorganizme, kao što su bakterije ili kvasac, koji podržavaju zdrave bakterije u vašim crevima

1688470254_shutterstock_651308647.jpg
Foto: Shutterstock
Oglas

Često pitanje koje se postavlja u vezi sa probioticima je da li postoji idealno vreme za njihovo konzumiranje.

Neki proizvođači probiotika preporučuju uzimanje suplementa na prazan stomak, dok drugi savetuju da ih  uzimate uz hranu. Iako je teško izmeriti održivost bakterija kod ljudi, neka istraživanja sugerišu da mikroorganizmi Saccharomices boulardii preživljavaju u jednakom broju sa ili bez obroka.  S druge strane, Lactobacillus i Bifidobacterium najbolje preživljavaju kada se uzimaju do 30 minuta pre obroka, piše Healthline.

Sastav obroka može pomoći

Mikroorganizmi koji se koriste u probioticima su testirani kako bi se osiguralo da mogu da prežive različite uslove u vašem stomaku i crevima. Ipak, uzimanje probiotika sa određenom hranom može optimizirati njihove efekte. U jednoj studiji, stope preživljavanja mikroorganizama u probioticima poboljšale su se kada se dodatak uzimao uz ovsenu kašu ili mleko sa niskim sadržajem masti, u poređenju sa onim kada se uzimao samo sa vodom ili sokom.

Ovo istraživanje sugeriše da mala količina masti može poboljšati preživljavanje bakterija u vašem digestivnom traktu. Probiotici Lactobacillus takođe mogu bolje da prežive pored šećera ili ugljenih hidrata, jer se oslanjaju na glukozu kada su u kiseloj sredini piše Healthline.

Za šta se koriste probiotici?

Probiotici mogu da održe vaša creva zdravim sprečavanjem rasta štetnih organizama, jačanjem crevne barijere i obnavljanjem bakterija nakon poremećaja usled bolesti ili lekova kao što su antibiotici. Neki od živih mikroorganizama u probiotičkim suplementima se takođe nalaze u hrani koja je prirodno uzgajana ili fermentisana, uključujući jogurt, kefir i kiseli kupus.

Pratite nas na INSTAGRAMU i FEJSBUKU

Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Pošalji komentar
Komentari objavljeni na portalu Novosti.rs ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Svaki prekršaj pravila komentarisanja može rezultirati upozorenjem ili zabranom korišćenja. Administratori i redakcija jedini su ovlašćeni za interpretaciju pravila. - Korisnički nalozi vlasništvo su davaoca usluge i svaka zloupotreba istih je kažnjiva - Korisniku se pristup komentarisanju može onemogućiti i bez prethodnog upozorenja. - Administratori zadržavaju pravo cenzurisanja postova što će biti naznačeno u tim postovima. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst . Strogo je zabranjeno i lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni. Redakcija Novosti.rs zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Oglas