Nije tajna da je redovno konzumiranje hrane sa antiinflamatornim dejstvom jedna od najboljih stvari koje možete učiniti za svoje zdravlje.
To je zato što takva hrana pomaže u upravljanju hroničnom upalom, faktorom koji doprinosi mnogim hroničnim bolestima. Naravno, sve voće je na listi, jer je prirodno bogato jedinjenjima koja smiruju upale, ali postoji jedno voće koje nadmašuje ostale.
Najbolje voće sa antiinflamatornim dejstvom
Prema rečima dijetetičara najmoćnije voće sa antiinflamatornim dejstvom je divlja borovnica. To je zbog njihovog izuzetno visokog sadržaja antioksidanata, koji su ključni za borbu protiv upale.
- Divlje borovnice su pune antioksidanata poput antocijanina, flavonola, vitamina C i fenolnih kiselina. Ove supstance štite zdrave ćelije neutralizacijom slobodnih radikala, odnosno nestabilnih molekula koji oštećuju DNK, proteine i ćelijske membrane - kaže dijetetičar Marisa Karp za Real Simple.
Ovo je ključno jer se slobodni radikali mogu akumulirati, izazivajući upalu i povećavajući rizik od hroničnih stanja.
- Antioksidanti pomažu u zaustavljanju ove lančane reakcije, smanjujući oksidativni stres, smirujući upalu i održavajući naše ćelije zdravim tokom vremena. Pored antioksidanata, divlje borovnice su pune hranljivih materija poput vlakana, vitamina i minerala koji pomažu u smanjenju upale.
Divlje borovnice takođe obezbeđuju vitamin K i mangan. Vitamin K igra ulogu u smirivanju upale, dok mangan podržava antioksidativne enzime koji drže upalu pod kontrolom.