· · Komentari: 0
NAUČNA ISTRAŽIVANJA

Jednostavan dodir može umiriti svaku TRAUMU koju ste doživeli

Naučnici došli do novih saznanja

1652690932_dodir.jpg
Foto: Pixabay

Istraživanje koje je sprovedeno na Univerzitetu Notingem Trent, pokazalo je da dodir smiruje osećaj uznemirenosti, promenom moždane aktivnosti.

Pročitajte još: Napitak koji čuda za organizam, a potrebna su samo DVA sastojka

Naučnici su koristili psihološku terapiju poznatu kao "Having touch", koja uključuje nežan dodir, kako bi pomgli ljudima da se oporave od traumatskih dešavanja koja su doživeli.

U eksperiment su uključene bile osobe, koje su mesec dana pre ove studije imali neki nemili događaj. Pod vođstvom, iskusnog terapeuta, sesija počinje tako što učesnik razmišlja o traumi koju je doživeo, a potom imaju četiri ciklusa aktivnosti.

Ciklusi

Imenovanje životinja koje počinju određenim slovom, zatim pevanjem omiljenih pesmica iz detinjstva, razmišljanju o srećnim događajima iz života i na kraju gledanje teniskog meča.

Tokom ovih ciklusa, terapeut dodiruje učesnike nežnim pokretom ruke preko lica, nadlaktice i ramena. Pre i posle sesije, učesnici su izjavili da im se raspoloženje poboljšalo.

Oni koji su radili dodatni psiho test dve nedelje kasnije, rekli su da se psihički mnogo bolje osećaju.  Uznemerenost koju su imali pre početka sesije, smanjila se tokom samog testiranja.

- Hormoni hemikalije u mozgu, kao što su oksitocin i dopramin, oslobađaju se kroz naša tela sa željenim društvenim kontaktom, kao što je deljenje zagrljaja i ključni su za naša psihološka i fiziološka blagostanja, podržavajući imunosistem. Oksitocin takođe pomaže delu limbičkog sistema, koji se naziva amigdala i određuje da li se nečega plašimo ili ne.

Pročitajte još: Zašto ponekad osećamo utrnulost ili "mravinjanje" pod kožom? Evo šta učiniti tada i kada treba posetiti lekara

- Vidimo da ova terapija smanjuje stres čak i sa jednom sesijom - zaključio je dr Aleksandar Sumich.

 

Pratite nas na INSTAGRAMU i FEJSBUKU

Pošalji komentar
Komentari objavljeni na portalu Novosti.rs ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Svaki prekršaj pravila komentarisanja može rezultirati upozorenjem ili zabranom korišćenja. Administratori i redakcija jedini su ovlašćeni za interpretaciju pravila. - Korisnički nalozi vlasništvo su davaoca usluge i svaka zloupotreba istih je kažnjiva - Korisniku se pristup komentarisanju može onemogućiti i bez prethodnog upozorenja. - Administratori zadržavaju pravo cenzurisanja postova što će biti naznačeno u tim postovima. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst . Strogo je zabranjeno i lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni. Redakcija Novosti.rs zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.