Oglas
Oglas
· · Коментари: 0
НАУЧНА ИСТРАЖИВАЊА

Једноставан додир може умирити сваку ТРАУМУ коју сте доживели

Научници дошли до нових сазнања

1652690932_dodir.jpg
Фото: Пиxабаy
Oglas

Истраживање које је спроведено на Универзитету Нотингем Трент, показало је да додир смирује осећај узнемирености, променом мождане активности.

Прочитајте још: Напитак који чуда за организам, а потребна су само ДВА састојка

Научници су користили психолошку терапију познату као "Хавинг тоуцх", која укључује нежан додир, како би помгли људима да се опораве од трауматских дешавања која су доживели.

У експеримент су укључене биле особе, које су месец дана пре ове студије имали неки немили догађај. Под вођством, искусног терапеута, сесија почиње тако што учесник размишља о трауми коју је доживео, а потом имају четири циклуса активности.

Циклуси

Именовање животиња које почињу одређеним словом, затим певањем омиљених песмица из детињства, размишљању о срећним догађајима из живота и на крају гледање тениског меча.

Током ових циклуса, терапеут додирује учеснике нежним покретом руке преко лица, надлактице и рамена. Пре и после сесије, учесници су изјавили да им се расположење побољшало.

Они који су радили додатни психо тест две недеље касније, рекли су да се психички много боље осећају.  Узнемереност коју су имали пре почетка сесије, смањила се током самог тестирања.

- Хормони хемикалије у мозгу, као што су окситоцин и допрамин, ослобађају се кроз наша тела са жељеним друштвеним контактом, као што је дељење загрљаја и кључни су за наша психолошка и физиолошка благостања, подржавајући имуносистем. Окситоцин такође помаже делу лимбичког система, који се назива амигдала и одређује да ли се нечега плашимо или не.

Прочитајте још: Зашто понекад осећамо утрнулост или "мравињање" под кожом? Ево шта учинити тада и када треба посетити лекара

- Видимо да ова терапија смањује стрес чак и са једном сесијом - закључио је др Александар Сумицх.

 

Пратите нас на ИНСТАГРАМУ и ФЕЈСБУКУ

Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Пошаљи коментар
Komentari objavljeni na portalu Novosti.rs ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Svaki prekršaj pravila komentarisanja može rezultirati upozorenjem ili zabranom korišćenja. Administratori i redakcija jedini su ovlašćeni za interpretaciju pravila. - Korisnički nalozi vlasništvo su davaoca usluge i svaka zloupotreba istih je kažnjiva - Korisniku se pristup komentarisanju može onemogućiti i bez prethodnog upozorenja. - Administratori zadržavaju pravo cenzurisanja postova što će biti naznačeno u tim postovima. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst . Strogo je zabranjeno i lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni. Redakcija Novosti.rs zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Oglas