Oglas
· · Komentari: 0

KAKO DA SE OSLOBODITE OPSESIVNIH MISLI PRE SPAVANJA: Ako previše razmišljate i imate nesanicu, probajte ovih 5 saveta

Previše razmišljanja, stres, analiziranje i anksioznost mogu da ugroze kvalitet sna

1676558837_shutterstock_530558272-spavanje-insomnia.jpg
Photo: Shutterstock
Oglas

Da li ne možete da zaspite jer preterano razmišljate? Opsesivne misli pred spavanje mogu uzrokovati nesanicu, i poremetiti rutinu sna. Ove nametljive misli, mogu biti znak anksioznosti ili previiše nakupljenog stresa preko dana, koji se ispoljava baš pred spavanje kada sebe preispitujemo, razmišljamo o planovima i obavezama koje imamo sutra.

Kako da se oslobodite opsesivnih misli pred spavanje - evo nekoliko psiholoških saveta:

1. Zapišite ove misli - Ako vam je um noću preplavljen mislima, onda bi zapisivanje svega što vas muči mogla biti odlična ideja da ih se rešite. Vođenje dnevnika, ne samo da može pomoći u borbi protiv preteranog razmišljanja noću, već može doprineti poboljšanju mentalnog zdravlja, kao i kvalitetu sna, savetuju stručnjaci.

2. Odvojite vreme da se smirite i opustite pre spavanja - Steknite naviku da radite umirujući "ritual" sat vremena pre spavanja. Slušajte umirujuću muziku, čitajte knjigu, razmišljajte pozitivno, radite vežbe disanja, meditirajte. Budite istrajni, ne odustajte dok vam se nove navike ne ustale.

3. Sklonite telefon - Sat vremena pre spavanja, uklonite sve uređaje dalje od sebe. Ekrani vašeg pametnog telefona, tableta, laptopa ili bilo kog drugog uređaja emituju "plavo svetlo", koje može ozbiljno da utiče na kvalitet sna i koncentraciju, što rezultira opsesivnim mislima noću, i nesanicom.

4. Ne prisiljavajte se da spavate - Spavanje je prirodan proces i što više pokušavate da ga kontrolišete, to će vam biti gore. Ako se previše trudite da zaspite, to će dovesti do veće anksioznosti, i nateraće vas da previše razmišljate pre spavanja, čineći vaš um aktivnim umesto smirenim.

5. Prisilite se da ostanete budni - Kada počnete opsesivno da razmišljate o nečemu dok pokušavate da zaspite, umesto da se forisarate da se uspavate, ustanite iz kreveta i pokušajte da ostanete budni. Kada pokušavate da ostanete budni, vaše frustracije i brige oko spavanja se smanjuju, čineći vas smirenijim i opuštenijim. Kada ustanete iz kreveta, neka vaša spavaća soba bude blago osvetljena, zapišite svoje misli, uradite "ritual za opuštanje", dišite duboko, a zatim se vratite u krevet kada osetite da vam se ponovo spava.

 

 

Pratite nas na INSTAGRAMU i FEJSBUKU

Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Pošalji komentar
Komentari objavljeni na portalu Novosti.rs ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Svaki prekršaj pravila komentarisanja može rezultirati upozorenjem ili zabranom korišćenja. Administratori i redakcija jedini su ovlašćeni za interpretaciju pravila. - Korisnički nalozi vlasništvo su davaoca usluge i svaka zloupotreba istih je kažnjiva - Korisniku se pristup komentarisanju može onemogućiti i bez prethodnog upozorenja. - Administratori zadržavaju pravo cenzurisanja postova što će biti naznačeno u tim postovima. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst . Strogo je zabranjeno i lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni. Redakcija Novosti.rs zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Oglas