· · Komentari: 0

Kako se pripremiti za leto i sunčanje?

Ide leto...prva pomisao je sunce, more i sunčanje

1682600825_shutterstock_1675087486-zastita-od-sunca.jpg
Photo: Shutterstock

Radujete se tome posle zime koja zatvara u kuću i smanjuje aktivnost. Zato, živnite, radujte se suncu, i pripremite se za leto i sunčanje.

Ovde dajemo nekoliko preporuka kako se pripremiti za susret sa više sunca, kada i kako koristiti kreme za sunčanje i kako najbolje iskoristiti sunčeve zrake za pozitivne efekte u vašem telu.

Ujedno ćemo skrenuti pažnju i na štetne posledice po vaše zdravlje ukoliko se preterano i nezaštićeno izlažete sunčevim zracima.

Budite spremni za letnje dane

Ukoliko nemate nekih drugih smetnji pri izlaganju sunčevim zracima, preporučuje se umereno sunčanje jer sunce kao izvor života dobro dođe i vašoj koži i posebno kostima i vezivnim tkivima u organizmu.

Najvažnije je da se postepeno i umereno izlažete direktnoj sunčevoj svetlosti. Ovo naročito važi za mlađe osobe koje jedva čekaju do dobiju preplanulu kožu. Ali ako požurite imaćete suprotan efekat u vidu bolnog crvenila i čak opekotina. Zato postepeno povećavajte vreme koje provodite na suncu i vodite računa o obaveznoj zaštiti.

Zaštita podrazumeva korišćenje kreme za sunčanje, nošenje odeće koja će štititi vašu kožu i ostajanje u hladu naročito sredinom dana kada je sunce najjače. Imajte kod sebe uvek košulju dugih rukava da zaštitite vašu kožu, a kad ste napolju dobro je da imate šešir na glavi i naočare za sunce da zaštitite oči. Ako ste na plaži što češće ulazite u vodu da vam koža bude vlažna i na taj način takođe zaštićena.

Opšta preporuka je da tokom leta pijete puno vode jer tako sprečavate dehidrataciju kože, a time i veći rizik od njenog oštećenja. Jedite više voća i povrća i hranu koja je bogata antioksidansima. To utiče da vaša koža izgleda zdravo i sjajnije.

Kreme za sunčanje – obavezno pri ruci tokom leta

Tokom letovanja i u svim trenucima kada se izlažete suncu tokom leta, neka vam uvek pri ruci bude krema za sunčanje. Neophodna je za zaštitu kože od štetnih UV zraka. Koristite kreme za sunčanje sa faktorom 30 i većim, nanesite je na kožu pre izlaska na sunce i ponovite to više puta tokom dana jer će koža upiti kremu i ostaćete bez zaštite. Kremu obavezno ponovo nanesite na kožu posle plivanja ili obilnijeg znojenja.

Kako vas štite kreme za sunčanje?

Štite osetljivu kožu i održavaju je zdravom i mladalačkom,

Sprečavaju bolno crvenilo, opekotine i druga oštećenja kože,

Smanjuju rizik od razvoja raka kože čiji je glavni uzrok preterano izlaganje suncu.

I ono što je jako važno - kreme za sunčanje su bezbedne za korišćenje za sve uzraste i za sve tipove kože.

Koliko su kreme za sunčanje korisne, toliko korišćenje nekih drugih preparata može biti štetno ako se direktno izlažete sunčevim zracima. I tu postoje neslaganja dermatologa oko pojedinih preparata, kao što je na primer retinol, pa je najbolje da potražite stručan savet.

Sunčanje utiče i na kolagen u vašem telu, ali ne uvek na dobar način. S obzirom da je to protein neophodan za zdravlje i elastičnost kože, kostiju, tetiva i drugih vezivnih tkiva, umereno sunčanje može imati pozitivan efekat, ali treba biti jako oprezan. Opasnost dolazi od UV zraka koji pri prodiranju u dublje slojeve mogu oštetiti kožu i dovesti do razgradnje kolagena i smanjenja njegove proizvodnje.

Zato nemojte rizikovati, siguran način da kolagenom podržite pozitivne efekte u vašem organizmu je nabavka u apotekama i drogerijama i korišćenje prema savetu vašeg lekara. Uz to unosite dovoljno hranljivih materija koje povećavaju kolagen, kao što je vitamin C koji je neophodan za proizvodnju kolagena, i antioksidansi koji pomažu u zaštiti kolagena od oštećenja.

Izaberite najbolji kolagen na tržištu

Prvo, zašto kolagen? Zato što:

Kao najzastupljeniji protein u koži neophodan je za održavanje njenog zdravlja, da izgleda mlada, puna i hidratizovana.

Pozitivno utiče na zdravlje zglobova, poboljšava njihovu pokretljivosti i smanjuje rizik od bolova i upale.

Jača kosti i pomaže da budu jake i zdrave, smanjujući rizik od osteoporoze,

Podstiče stvaranje mišićne mase, snage i nivoa energije,

Smanjuje rizik od srčanih bolesti,

Neophodan je za zarastanje rana i regeneraciju tkiva,

Jača kosu i nokte.

Drugo, opet zašto kolagen? Zato što se s godinama smanjuje prirodna proizvodnja kolagena u telu. Obično najpre na licu primećujete neke tanke naznake pozne mladosti. To su one neželjene linije koje prete da postanu bore, a to je već signal da reagujete.

Odmah potražite najbolji kolagen na tržištu, negujte lice i podstičite stvaranje kolagena u telu sa svim gore navedenim efektima koje on ima za održanje vašeg dobrog zdravlja.

Neka i ta poznija mladost potraje. NJen pouzdan pokazatelj je održavanje strukture, elastičnosti i hidratacije vaše kože. Lice će izgledati mlađe, a one fine linije biće ispeglane. Niste uzalud izabrali najbolji kolagen na tržištu. Uz njega manje brojite godine, a zašto bi kad one nisu presudne za vaš prijatan izgled, za lepotu primerenu vašem životnom dobu.

Pošalji komentar
Komentari objavljeni na portalu Novosti.rs ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Svaki prekršaj pravila komentarisanja može rezultirati upozorenjem ili zabranom korišćenja. Administratori i redakcija jedini su ovlašćeni za interpretaciju pravila. - Korisnički nalozi vlasništvo su davaoca usluge i svaka zloupotreba istih je kažnjiva - Korisniku se pristup komentarisanju može onemogućiti i bez prethodnog upozorenja. - Administratori zadržavaju pravo cenzurisanja postova što će biti naznačeno u tim postovima. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst . Strogo je zabranjeno i lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni. Redakcija Novosti.rs zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.