Oglas
· · Komentari: 0
PRVA POMOĆ

Koji simptomi slute na MOŽDANI UDAR? Kako ga prepoznati u 3 LAKA KORAKA, pre nego što se osobi ukaže stručna pomoć

Šta možemo da učinimo u slučaju da se nekome sloši, a ne može da govori? Kako pružiti prvu pomoć?

1668076450_shutterstock_1815021524-Mozdani-udar.jpg
Photo: Shutterstock
Oglas

Možda nismo svi medicinski radnici, ali prepoznavanje određenih simptoma nekada može spasiti život. Ukoliko vidimo nekoga ko deluje da se ne oseća dobro, najgore što možemo uraditi je ostaviti ga samog. Dovoljno je osobu smestiti u poziciju da se ne može ozlediti, najbolje ležeći ili sedeći položaj, i pozvati pomoć.
U nekim slučajevima važno je brzo reagovati, kako se stanje ne bi pogoršalo. 

Foto: Shutterstock

Pročitajte još: MEDITACIJA: Kako ukrotiti užurbane misli? MIT ili je moguće dovesti um u stanje MIRA, bez razmišljanja

Kako prepoznati simptome moždanog udara?

Postoji lak test koji se sastoji od tri stavke, a svaka ponaosob može ukazivati da je u pitanju- moždani udar. Ukoliko posumnjate u ovo stanje, možete ga primeniti na sebi ili članovima porodice. Kada stručna pomoć stigne, dobro je obavestiti ih da ste uradili ove korake, kako bi imali što više podataka o stanju pacijanta, i dalje ga preuzeli na lečenje.

-LICE

Posmatrajte lice osobe, ukoliko je jedna strana 'pala' ili izgleda kao da je u grču, ovo može ukazivati na šlog

-RUKE 

Podignite obe ruke u vis, ako jedna sama pada bezvoljno, ovo može biti još jedan pokazatelj

-GOVOR

Osobe koje su doživele šlog, često imaju poteškoća sa govorom. Možete im postaviti neko jednostavno pitanje, poput ovog: 'Kako se zoveš?' ili 'Koliko imaš godina?' , i na osnovu govora uvidećete da li je usporeno, isprekidano ili osoba normalno komunicira.

Pročitajte još: Četiri navike koje mogu da vam poboljšaju nivo energije: Promenite rutine

Svakako, ovim samo možete približno utvrditi da li osoba možda doživljava moždani udar. Najbitnije je ne davati ništa od jela ili pića (čak ni vodu), i što pre pomoći da osoba stigne do neke zdravstvene ustanove, da joj se ukaže pomoć. Reagovati na vreme, i stručna nega, u ovom slučaju su od presudnog značaja.

 

 

Pratite nas na INSTAGRAMU i FEJSBUKU

Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Pošalji komentar
Komentari objavljeni na portalu Novosti.rs ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Svaki prekršaj pravila komentarisanja može rezultirati upozorenjem ili zabranom korišćenja. Administratori i redakcija jedini su ovlašćeni za interpretaciju pravila. - Korisnički nalozi vlasništvo su davaoca usluge i svaka zloupotreba istih je kažnjiva - Korisniku se pristup komentarisanju može onemogućiti i bez prethodnog upozorenja. - Administratori zadržavaju pravo cenzurisanja postova što će biti naznačeno u tim postovima. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst . Strogo je zabranjeno i lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni. Redakcija Novosti.rs zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Oglas