Oglas
· · Komentari: 0

MAJMUNSKE BOGINJE posle Evrope proširile se i na Ameriku i Australiju: Evo šta su prvi simptomi (FOTO)

Velika Britanija, koja je prva otkrila ovu bolest u Evropi 6. maja kod osobe koja je bila u Nigeriji, objavila je da ima ukupno devet identifikovanih slučajeva. U četvrtak je prvi slučaj potvrđen i u Italiji

1653054819_Screenshot-2022-05-20-at-15.47.01.png
Foto: Jutjub Printskrin/ABC News-Reuters
Oglas

Prvi slučaj prijavljen je u četvrtak i u Švedskoj. Osmoro zaraženih prijavljeno je u Madridu, a u Portugalu je zaraženo čak dvadeset ljudi.

Pročitajte još: Izbegnite štetu na šakama i zgobovima usled prekomernog korišćenja MOBILNOG TELEFONA

Međutim, bolest se ubrzo proširila i na druge kontinente. U Kanadi potvrđeno je dva slučaja ove zaraze, dok se još sumnjivih slučajeva istražuje. Takođe je zabeležen i slučaj u Australiji, što je već izazvalo zdravstvenu uzbunu. 

Šta su majmunske boginje i koji su simptomi? 

Virus koji izaziva majmunske boginje pripada istoj porodici kao i virus velikih boginja, variola vere. Simptomi se obično manifestiraju groznicom, osipom i natečenim limfnim čvorovima i mogu dovesti do daljih medicinskih komplikacija. Period inkubacije iznosi 7 do 15 dana. Nakon izbijanja prvih simptoma (malaksalost, bol u leđima, groznica, glavobolja) dolazi do razvoja kožnih promena. Sekret ovih plikova na koži je zarazan. Plikovi se prvo pojavljuju na licu, odakle se šire po celom telu, a najviše po rukama i nogama. Ti plikovi se posle pretvaraju u kraste koje prolaze same od sebe 

Kako se prenosi? 

Prenosi se na ljude kontaktom sa zaraženom osobom ili životinjom ili materijalom kontaminiranim virusom, poput odeće, posteljine ili mesta gde je bila zaražena osoba. Bolest nije toliko zarazna kao što su velike boginje i zaista se mora raditi o bliskom kontaktu.

Da li postoji vakcina za majmunsku bolest?

Trenutno ne postoji vakcina, kao ni terapije koje su namenjene ovoj bolesti. Smatra se da vakcina protiv velikih boginja pruža 85% efikasnu zaštitu od majmunskih boginja. Oni koji su rođeni pre 1978. godine u našem regionu su primili vakcinu protiv velikih boginja, dok su mlađe osobe potencijalno podložne, ukoliko bi stupile u kontakt sa zaraženim. Vakcina protiv velikih boginja može se upotrebiti unutar 4 dana nakon izloženosti zarazi, kako bi se sprečio dalji razvoj simptoma. Ako se vakcina dobije posle toga, i tada može smanjiti simptome, ali ne i u potpunosti sprečiti razbolevanje.

Pratite nas na INSTAGRAMU i FEJSBUKU

Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Pošalji komentar
Komentari objavljeni na portalu Novosti.rs ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Svaki prekršaj pravila komentarisanja može rezultirati upozorenjem ili zabranom korišćenja. Administratori i redakcija jedini su ovlašćeni za interpretaciju pravila. - Korisnički nalozi vlasništvo su davaoca usluge i svaka zloupotreba istih je kažnjiva - Korisniku se pristup komentarisanju može onemogućiti i bez prethodnog upozorenja. - Administratori zadržavaju pravo cenzurisanja postova što će biti naznačeno u tim postovima. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst . Strogo je zabranjeno i lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni. Redakcija Novosti.rs zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Oglas