Oglas
Oglas
· · Коментари: 0

МАЈМУНСКЕ БОГИЊЕ после Европе прошириле се и на Америку и Аустралију: Ево шта су први симптоми (ФОТО)

Велика Британија, која је прва открила ову болест у Европи 6. маја код особе која је била у Нигерији, објавила је да има укупно девет идентификованих случајева. У четвртак је први случај потврђен и у Италији

1653054819_Screenshot-2022-05-20-at-15.47.01.png
Фото: Јутјуб Принтскрин/АБЦ Неwс-Реутерс
Oglas

Први случај пријављен је у четвртак и у Шведској. Осморо заражених пријављено је у Мадриду, а у Португалу је заражено чак двадесет људи.

Прочитајте још: Избегните штету на шакама и згобовима услед прекомерног коришћења МОБИЛНОГ ТЕЛЕФОНА

Међутим, болест се убрзо проширила и на друге континенте. У Канади потврђено је два случаја ове заразе, док се још сумњивих случајева истражује. Такође је забележен и случај у Аустралији, што је већ изазвало здравствену узбуну. 

Шта су мајмунске богиње и који су симптоми? 

Вирус који изазива мајмунске богиње припада истој породици као и вирус великих богиња, вариола вере. Симптоми се обично манифестирају грозницом, осипом и натеченим лимфним чворовима и могу довести до даљих медицинских компликација. Период инкубације износи 7 до 15 дана. Након избијања првих симптома (малаксалост, бол у леђима, грозница, главобоља) долази до развоја кожних промена. Секрет ових пликова на кожи је заразан. Пликови се прво појављују на лицу, одакле се шире по целом телу, а највише по рукама и ногама. Ти пликови се после претварају у красте које пролазе саме од себе 

Како се преноси? 

Преноси се на људе контактом са зараженом особом или животињом или материјалом контаминираним вирусом, попут одеће, постељине или места где је била заражена особа. Болест није толико заразна као што су велике богиње и заиста се мора радити о блиском контакту.

Да ли постоји вакцина за мајмунску болест?

Тренутно не постоји вакцина, као ни терапије које су намењене овој болести. Сматра се да вакцина против великих богиња пружа 85% ефикасну заштиту од мајмунских богиња. Они који су рођени пре 1978. године у нашем региону су примили вакцину против великих богиња, док су млађе особе потенцијално подложне, уколико би ступиле у контакт са зараженим. Вакцина против великих богиња може се употребити унутар 4 дана након изложености зарази, како би се спречио даљи развој симптома. Ако се вакцина добије после тога, и тада може смањити симптоме, али не и у потпуности спречити разболевање.

Пратите нас на ИНСТАГРАМУ и ФЕЈСБУКУ

Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Пошаљи коментар
Komentari objavljeni na portalu Novosti.rs ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Svaki prekršaj pravila komentarisanja može rezultirati upozorenjem ili zabranom korišćenja. Administratori i redakcija jedini su ovlašćeni za interpretaciju pravila. - Korisnički nalozi vlasništvo su davaoca usluge i svaka zloupotreba istih je kažnjiva - Korisniku se pristup komentarisanju može onemogućiti i bez prethodnog upozorenja. - Administratori zadržavaju pravo cenzurisanja postova što će biti naznačeno u tim postovima. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst . Strogo je zabranjeno i lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni. Redakcija Novosti.rs zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Oglas