Oglas
· · Komentari: 0
ZDRAVLJE IZ TANJIRA

PAPRIKE - zaboravljeno letnje zlato na tanjiru! Evo zbog čega se smatraju jednom od najzdravijih namirnica

Paprike zapravo imaju puno više dobrobiti za organizam nego što mislimo na prvi pogled...

1628847964_Depositphotos_56880935_s-2019.jpg
Foto: Depositphotos
Oglas

Paprike spadaju i među najzdravije povrće na svetu, a jedina mana im je što im sezona poprilično kratko traje i što su u zimskom periodu prilčno skupe. Zato ih iskoristite što je više moguće dok ih još ima...

Pročitajte još: Glumica KEJT HADSON obišla MUZEJ NIKOLE TESLE: Uživa u Beogradu (FOTO)

Pet zdravstvenih dobrobiti paprika

Bolje kognitivne funkcije

Paprike su prepune vitamina C, čak ga imaju i više nego pomorandža. Osim što on jača imunološki sistem i pomaže kod regulacije krvnog pritiska, on poboljšava i kognitivne funkcije mozga kako starimo.

Jačaju imunitet

Uz vitamin C, paprike su bogate i vitaminom A koji takođe jača imunitet. Naime, vitamin A je potreban za izgradnju ćelija koje se bore protiv infektivnih bolesti.

Pročitajte još: Kraljica Leticija u omiljenoj letnjoj haljini: Jednostavno i udobno (FOTO)

Pomažu kod topljenja sala

Paprike, pogotovo one crvene, sadrže kapsantin. To su sastojci koji daju crvenu boju hrani, a posljednja istraživanja pokazuju i da smanjuje upalne procese u telu i pomaže pri mršavljenju.

Mogu sniziti pritisak

Paprike sadrže i kvercetin, pigment iz grupe flavonoida koji deluje kao snažan antioksidans. NJega se povezuje sa puno zdravstvenih dobrobiti, među kojima je smanjenje upalnih procesa kao i smanjenje rizika od srčanih bolesti i snižavanje krvnog pritiska.

Pročitajte još: Neverovatne prednosti ULJA KARANFILIĆA: Služi kao prva pomoć kod ovog čestog problema

Mogu vam poboljšati raspoloženje

Još jedna neočekivana dobrobit paprika je da mogu poboljšati vaše raspoloženje. On su bogate vitaminom B6 koji je povezan sa poboljšanjem raspoloženja i smanjenjem rizika od pojave depresije.

Pratite nas na INSTAGRAMU i FEJSBUKU

Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Pošalji komentar
Komentari objavljeni na portalu Novosti.rs ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Svaki prekršaj pravila komentarisanja može rezultirati upozorenjem ili zabranom korišćenja. Administratori i redakcija jedini su ovlašćeni za interpretaciju pravila. - Korisnički nalozi vlasništvo su davaoca usluge i svaka zloupotreba istih je kažnjiva - Korisniku se pristup komentarisanju može onemogućiti i bez prethodnog upozorenja. - Administratori zadržavaju pravo cenzurisanja postova što će biti naznačeno u tim postovima. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst . Strogo je zabranjeno i lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni. Redakcija Novosti.rs zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Oglas