· · Komentari: 0
ZDRAVE ŽIVOTNE NAVIKE

PAPRIKA ima više vitamina C od limuna! Tri zlatna razloga da se ove jeseni nađe na našem tanjiru

Paprika je izvrstan izvor vitamina A, C i B6.

1633643234_Depositphotos_85071868_S.jpg
Foto: Depositphotos

Prema mišljenju nutricionista paprike imaju brojne zdravstvene prednosti, koje ne bi trebalo zanemariti. Osim primamljivog ukusa, imaju i posebne lekovite osobine zbog kojih su dobrodošle za svaki obrok. 100 g sveže crvene paprike sadrži 92% vode, 6 grama ugljenih hidrata, 1 gram belančevina, 0,3 grama masti i 1,2 grama dijetetskih vlakana.

Pročitajte još: Ako svuda viđate OVIH 5 ZNAKOVA, imate ANĐELA ČUVARA koji želi nešto da poruči!

Paprika je izvrstan izvor vitamina A, C i B6. Dobar je izvor folne kiseline, dijetalnih vlakana, vitamina B2, pantotenske kiseline, niacina i kalijuma, vitamina K, mangana, vitamina B i magnezijuma.

Što je paprika zrelija, viši je nivo vitamina i minerala. Paprika sadrži 4 puta više vitamina C od narandže i preko 30 nutrijenata iz skupine karotenoida. Sinergija vitamina C i A, karotenoida i likopena paprici daje antioksidativnu moć i svrstava je u supernamirnice.

Pročitajte još: Kako se nosi somotski blejzer? Pa naučite od Danijela Krejga - ODUVAO JE stajlingom na premijeri novog "Bonda" (FOTO)

Dobra je za oči

Ovo hrskavo povrće sadrži vitamin A koji pomaže u očuvanju zdravlja očiju i radi na sprečavanju makularne degeneracije.

Čuva srce i dobra je za probavu

Sve paprike osiguravaju dovoljnu količinu vlakna, nešto gvožđa i folne kiseline koje pomažu da održite zdravlje creva, zdrav kardiovaskularni sistem i pravilnu prirodnu detoksikaciju.

Pročitajte još: Vreme je za DžEMPER, ali ispoštujte TRI pravila da ne bi ispali smešni(FOTO)

Izvor antioksidanasa

Crvena paprika je takođe bogata vitaminom C i raznim karotenoidima koji deluju kao antioksidansi i pospešuju zdravlje očiju i kardiovaskularnog sistema. Žuta, odnosno narandžasta paprika osigurava beta-karoten, antioksidativni oblik vitamina A, vitamin C i kalijum.

Pratite nas na INSTAGRAMU i FEJSBUKU

Pošalji komentar
Komentari objavljeni na portalu Novosti.rs ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Svaki prekršaj pravila komentarisanja može rezultirati upozorenjem ili zabranom korišćenja. Administratori i redakcija jedini su ovlašćeni za interpretaciju pravila. - Korisnički nalozi vlasništvo su davaoca usluge i svaka zloupotreba istih je kažnjiva - Korisniku se pristup komentarisanju može onemogućiti i bez prethodnog upozorenja. - Administratori zadržavaju pravo cenzurisanja postova što će biti naznačeno u tim postovima. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst . Strogo je zabranjeno i lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni. Redakcija Novosti.rs zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.