Oglas
· · Komentari: 0
KORISNO

Pigmentacija kože je češća kod žena, a postoji 4 jednostavna saveta kako da je se rešite!

Melazma je češća među ženama nego kod muškaraca, a veruje se da je uzrokovana hormonalnim promenama

1616158049_Depositphotos_309330750_s-2019.jpg
Foto: Depozit
Oglas

Ako primetite da su neki delovi vaše kože tamniji od vašeg normalnog tona, možda postoji nekoliko razloga za to. Uzrok tome može biti zdravstveno stanje koje treba lečiti. Srećom, to nije uvek slučaj. Ova pigmentacija može biti apsolutno bezopasna i nema razloga za brigu. Međutim, uvek je bolje da se konsultujete sa svojim lekarom kako biste bili sigurni da se ništa ozbiljno ne dešava, piše "Bright Side".

Pročitajte još: Ove simptome ne smete da ignorište: Jedna pojava na oku ukazuje na dve smrtonosne bolesti

Melazma je češća među ženama nego kod muškaraca, a veruje se da je uzrokovana hormonalnim promenama. Ove promene se mogu dogoditi, na primer, tokom trudnoće ili ako pijete kontracepcijske tablete. U ovom slučaju, pigmentacija će sama nestati nakon što se porodite ili prestanete da uzimate tablete. Stres takođe može izazvati melazmu. Obojenje se obično pojavljuje na licu, ali može se pojaviti i na drugim delovima tela. 

Uzrok može biti stres, trudnoća ili korišćenje kontracepcijskih pilula

Postinflamatorna hiperpigmentacija je uzrokovana povredom ili upalom kože. Uzrok mogu biti akne, plikovi ili opekotine i vremenom će nestati same od sebe.

1. Proverite ishranu

Ono što jedete može uticati na zdravlje kože. Obavezno jedite hranljive namirnice. Moglo bi pomoći u sprečavanju hiperpigmentacije minimiziranjem efekata ćelijskog stresa izazvanog hormonskom neravnotežom, infekcijom i izlaganjem suncu. Neke od namirnica koje bi mogle da pomognu u smanjenju pojave hiperpigmentacije su nar, spanać, kelj i šargarepa. Oni mogu vašem telu da obezbede vitamine, minerale, antioksidante i zdrave masti potrebne vašoj koži. Takođe je važno piti dovoljno vode. I bolje je izbegavati soju, laneno seme i beli luk, jer sadrže estrogen.

Pazite šta jedete!

2. Pokušajte da ne dodirujete kožu.

Možda je primamljivo počešati kraste, ubod komarca, iscediti bubuljicu. Međutim, izbegavajte da radite ovakve stvari jer bi to moglo samo pojačati upalu koja uzrokuje pojavu tamnih mrlja na koži. Takođe, pokušajte da ne dodirujete kožu prljavim rukama.

Pročitaje još: Merite pritisak na obe ruke, jer RAZLIKA je znak za UZBUNU

3. Zaštitite se od sunca.

Ograničite vreme provedeno na suncu i izbegavajte direktnu sunčevu svetlost. Trebalo bi da se zaštitite od sunca ako želite da sprečite promenu boje kože, a takođe možete nositi kape i odeću koja prekriva vašu kožu. Da biste smanjili štetu uzrokovanu UV svetlošću, možete da koristite i hidratantne kreme.

Ne češite kožu

4. Koristite prirodne proizvode.

Možda je moguće osvetliti tamna područja na koži prirodnim proizvodima. Neki dokazi sugerišu da ulje ekstrakta duda, kao i ekstrakti zelenog čaja, kurkume i soje mogu pomoći u poboljšanju stanja kože i smanjenju pojave hiperpigmentacija.

Pratite nas na INSTAGRAMU i FEJSBUKU

Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Pošalji komentar
Komentari objavljeni na portalu Novosti.rs ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Svaki prekršaj pravila komentarisanja može rezultirati upozorenjem ili zabranom korišćenja. Administratori i redakcija jedini su ovlašćeni za interpretaciju pravila. - Korisnički nalozi vlasništvo su davaoca usluge i svaka zloupotreba istih je kažnjiva - Korisniku se pristup komentarisanju može onemogućiti i bez prethodnog upozorenja. - Administratori zadržavaju pravo cenzurisanja postova što će biti naznačeno u tim postovima. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst . Strogo je zabranjeno i lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni. Redakcija Novosti.rs zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Oglas