· · Komentari: 0
ZDRAVLJE

Pluća su jedan od najvažnijih organa: Kako da ih zaštitite i oporavite nakon Covid-19 infekcije?

Pluća predstavljaju najznačajniji organ disajnog sistema.

1637998930_shutterstock_1117577378.jpg
Foto: Sutterstock

U plućima se vrši razmena gasova da bi organizam imao dovoljnu količinu kiseonika za svoje funkcionisanje. S obzirom da pluća predstavljaju vitalni organ bez koga nema života, očuvanje zdravlja pluća je imperativ. Razgovarali smo sa prof. dr Dušankom Obradović, internistom-pulmologom, načelnicom odeljenja za poluintenzivnu negu u Institutu za plućne bolesti Vojvodine, Sremska Kamenica. 

Pojava suvog ili produktivnog kašlja predstavlja jedan od prvih znakova oboljenja disajnih puteva, najčešće infekcije. Uloga sekreta u disajnim putevima je u osnovi zaštitna, jer oblaže sluzokožu štiteći je od daljeg dejstva uzročnika. 

- Svojim pacijentima uvek savetujem da ojačaju imunitet i daju svom organizmu najbolju šansu da se odbrani od respiratornih bolesti. Neophodna je pravilna ishrana, dovoljno sna, provetravanje prostorija i unos tečnosti – preporučuje prof. dr Obradović.

Foto: Promo

Velika pomoć u čišćenju pluća od svih nečistoća kao i od uzročnika različitog porekla respiratornih infekcija svakako su preparati na bazi propolisa i meda. Posebno rizična grupa jesu pušači. Kod nepušača, usled zagađenosti vazduha dolazi do nagomilavanja toksina različitog porekla.

- Covid infekciju karakteriše prisustvo respiratornih simptoma, kao što su kašalj, nedostatak vazduha, kratak dah, ili opšti simptomi kao što su povišena temperatura, malaksalost, bolovi u mišićima, itd. Zato je neophodno obratiti pažnju na sve simptome, testirati se na Covid, ali uraditi i sveobuhvatni pregled pulmologa koji će dalje predložiti terapiju. Korona virus je mikrob koji može da nanese veliku štetu vašem organizmu. Čak i pacijenti, koji su imali blagi oblik kliničke slike, moraju biti na oprezu u post Covid fazi, jer simptomi komplikacija COVID infekcije mogu da se jave kasnije. Oporavak zavisi od težine kliničke slike i može trajati od 2 nedelje (kod blažih formi) do nekoliko meseci (kod težih formi) - objašnjava prof. dr Obradović.

Foto: Promo

- Kako biste se brže oporavili i vratili svakodnevnom životu savetujem primenu vitamina C i D, cinka, nealergenog propolisa i N-acetilcisteina (NAC). Osim što olakšava iskašljavanje, NAC deluje i kao antioksidant, što je izuzetno važno tokom i nakon COVID intekcije.  PropoMucil® prašak je prirodni proizvod koji sadrži kombinaciju navedenih sastojaka, ima dokazanu antioksidativnu zaštitu, razlaže i izbacuje sekret iz disajnih puteva kod odraslih i dece. Zbog toga svojim pacijentima i nakon preležane Covid infekcije uz vitamin, preporučujem da uzimaju dve PropoMucil® 600 kesice na dan. Čista pluća i jači imunitet izuzetno su važni u periodu oporavka - napominje prof. dr Obradović.

Pošalji komentar
Komentari objavljeni na portalu Novosti.rs ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Svaki prekršaj pravila komentarisanja može rezultirati upozorenjem ili zabranom korišćenja. Administratori i redakcija jedini su ovlašćeni za interpretaciju pravila. - Korisnički nalozi vlasništvo su davaoca usluge i svaka zloupotreba istih je kažnjiva - Korisniku se pristup komentarisanju može onemogućiti i bez prethodnog upozorenja. - Administratori zadržavaju pravo cenzurisanja postova što će biti naznačeno u tim postovima. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst . Strogo je zabranjeno i lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni. Redakcija Novosti.rs zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.