· · Коментари: 0
ЗДРАВЉЕ

Плућа су један од најважнијих органа: Како да их заштитите и опоравите након Covid-19 инфекције?

Плућа представљају најзначајнији орган дисајног система.

1637998930_shutterstock_1117577378.jpg
Фото: Суттерстоцк

У плућима се врши размена гасова да би организам имао довољну количину кисеоника за своје функционисање. С обзиром да плућа представљају витални орган без кога нема живота, очување здравља плућа је императив. Разговарали смо са проф. др Душанком Обрадовић, интернистом-пулмологом, начелницом одељења за полуинтензивну негу у Институту за плућне болести Војводине, Сремска Каменица. 

Појава сувог или продуктивног кашља представља један од првих знакова обољења дисајних путева, најчешће инфекције. Улога секрета у дисајним путевима је у основи заштитна, јер облаже слузокожу штитећи је од даљег дејства узрочника. 

- Својим пацијентима увек саветујем да ојачају имунитет и дају свом организму најбољу шансу да се одбрани од респираторних болести. Неопходна је правилна исхрана, довољно сна, проветравање просторија и унос течности – препоручује проф. др Обрадовић.

Фото: Промо

Велика помоћ у чишћењу плућа од свих нечистоћа као и од узрочника различитог порекла респираторних инфекција свакако су препарати на бази прополиса и меда. Посебно ризична група јесу пушачи. Код непушача, услед загађености ваздуха долази до нагомилавања токсина различитог порекла.

- Цовид инфекцију карактерише присуство респираторних симптома, као што су кашаљ, недостатак ваздуха, кратак дах, или општи симптоми као што су повишена температура, малаксалост, болови у мишићима, итд. Зато је неопходно обратити пажњу на све симптоме, тестирати се на Цовид, али урадити и свеобухватни преглед пулмолога који ће даље предложити терапију. Корона вирус је микроб који може да нанесе велику штету вашем организму. Чак и пацијенти, који су имали благи облик клиничке слике, морају бити на опрезу у пост Цовид фази, јер симптоми компликација ЦОВИД инфекције могу да се јаве касније. Опоравак зависи од тежине клиничке слике и може трајати од 2 недеље (код блажих форми) до неколико месеци (код тежих форми) - објашњава проф. др Обрадовић.

Фото: Промо

- Како бисте се брже опоравили и вратили свакодневном животу саветујем примену витамина Ц и Д, цинка, неалергеног прополиса и Н-ацетилцистеина (НАЦ). Осим што олакшава искашљавање, НАЦ делује и као антиоксидант, што је изузетно важно током и након ЦОВИД интекције.  ПропоМуцил® прашак је природни производ који садржи комбинацију наведених састојака, има доказану антиоксидативну заштиту, разлаже и избацује секрет из дисајних путева код одраслих и деце. Због тога својим пацијентима и након прележане Цовид инфекције уз витамин, препоручујем да узимају две ПропоМуцил® 600 кесице на дан. Чиста плућа и јачи имунитет изузетно су важни у периоду опоравка - напомиње проф. др Обрадовић.

Пошаљи коментар
Komentari objavljeni na portalu Novosti.rs ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Svaki prekršaj pravila komentarisanja može rezultirati upozorenjem ili zabranom korišćenja. Administratori i redakcija jedini su ovlašćeni za interpretaciju pravila. - Korisnički nalozi vlasništvo su davaoca usluge i svaka zloupotreba istih je kažnjiva - Korisniku se pristup komentarisanju može onemogućiti i bez prethodnog upozorenja. - Administratori zadržavaju pravo cenzurisanja postova što će biti naznačeno u tim postovima. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst . Strogo je zabranjeno i lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni. Redakcija Novosti.rs zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.