· · Komentari: 0
OČI

ŠOKANTAN ZAKLJUČAK: Ako DETE mnogo boravi u kući imaće VELIKI zdravstveni PROBLEM

Naučnici su upoređivali vid dece koja mnogo borave u kući i one koja su stalno napolju.

1596897914_Depositphotos_36963475_xl-2015.jpg
Foto: Depozitfoto

Da bi se sprečila pojava kratkovidosti kod mališana, dobro je da svakog dana što više borave napolju, jer je uloga sunčeve svetlosti u funkciji održavanja zdravlja očiju veoma važna.

Pročitajte još: DUŠKO RADOVIĆ je imao PRAVI RECEPT ZA VASPITANJE DECE: Volimo ih i kad su kriva, jer će ih život kažnjavati i kad nisu

To tvrde australijski istraživači koji su se detaljno pozabavili ovom temom. Stručnjaci su upoređivali vid dece koja žive u Singapuru sa zdravstvenim stanjem očiju mališana iz Sidneja. Zaključili su da mali Singapurci imaju deset puta učestaliju kratkovidost od vršnjaka iz australijskog grada.

Kratkovida su deca koja ne provode vreme napolju, već sede u kući.

Naučnici su to doveli u vezu sa činjenicom da klinci sa adresom u njihovoj zemlji borave čak četiri puta više napolju u odnosu na one iz Singapura. Tako su potvrdili početnu pretpostavku da sunce, odnosno svetlost koju emituje, povećava nivo dopamina, a on sprečava preterani rast očnih jabučica, što se smatra uzrokom kratkovidosti.

Istraživači dodaju da uprkos tome što je poželjno da deca što više budu napolju, to ne znači da ne treba da se štite od UV zračenja.

Pročitajte još: Ova TRI PITANJA kod DECE razvijaju vokabular i pomažu im da izraze emocije

- Važno je da još u ranom uzrastu zaštite oči od sunca, pa preporučujemo nošenje naočara, jer ono ne zaustavlja lučenje dopamina - poručuje dr Keti Rouz, koautorka studije, i dodaje da je uvek i za sve ispravno štititi oči od UV zraka.

Pratite nas na INSTAGRAMU i FEJSBUKU

Pošalji komentar
Komentari objavljeni na portalu Novosti.rs ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Svaki prekršaj pravila komentarisanja može rezultirati upozorenjem ili zabranom korišćenja. Administratori i redakcija jedini su ovlašćeni za interpretaciju pravila. - Korisnički nalozi vlasništvo su davaoca usluge i svaka zloupotreba istih je kažnjiva - Korisniku se pristup komentarisanju može onemogućiti i bez prethodnog upozorenja. - Administratori zadržavaju pravo cenzurisanja postova što će biti naznačeno u tim postovima. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst . Strogo je zabranjeno i lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni. Redakcija Novosti.rs zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.