· · Komentari: 0
ZUBAR

Stomatolozi savetuju: Pomozite detetu da savlada strah od zubara

Normalno je da dete počne da plače, cvili i otima se kada dođe u dodir sa strancem. Ostanite mirni i ne zaboravite da stomatolozi i njihovo osoblje znaju kako da vladaju situacijom.

1616420194_Depositphotos_12559963_s-2019.jpg
Foto: Depozit

Sa dečjeg stanovišta, odlazak kod zubara može biti zastrašujuće iskustvo. Nepomično ležanje u stolici ispred nepoznate osobe, nepoznati zvukovi i objekti, hladni, metalni instrumenti koji se nalaze u ustima.

Dete to može doživeti vrlo traumatično. Kako biste sebi i detetu olakšali posete zubaru, sledite ove korake.

Rani početak

Odvedite dete kod stomatologa što ranije. Dete će ordinaciju poistovećivati sa mestom gde obavlja preventivne preglede ili hitne slučajeve kada oseti bol. Najbolje je da dete odvedete kada napuni godinu dana ili kada izbije prvi zub.

Pročitajte još: Proteze sa šljokicama i u boji zastave: Da li su pomodarstvo ili noćna mora?

Što jednostavnije

Kada se odlučite za prvu posetu stomatologu, pokušajte da ne upoznajete dete sa previše detalja. Previše informacija može u detetu da razvije nepotrebnu teskobu. Dovoljno je zadržati pozitivan stav i ne pokazivati brigu.

Pripazite na rečnik

Foto: Piksabej

Izbjegavajte uz reč zubar da upotrebljavate izraze poput strašan, bol, strah, plač. Možete u šali detetu reći da će stomatolog proveriti njegov osmeh i prebrojati sve zube.

Pročitajte još: Četkica je neophodna, ali nije dovoljna! Tri rituala koji sprečavaju da "žuljaju" zubi

Igrajte se

Pre prve posete stomatologu pokušajte da se igrate sa detetom. Sve što vam je potrebno jeste četkica za zube. Izbegavajte stvaranje buke ili lupanje ostalim predmetima. Možete čak koristiti ogledalo kako biste pokazali detetu kako će stomatolog pregledati njegove zubiće. 

Pomoću četkice, očistite zube plišanim igračkama ili lutkama.

Pravi izbor

Neki roditelji vode decu kod svog stomatologa, ali stručnjaci kažu da je to greška. Odvedite ih radije kod stomatologa prikladnih za decu jer neki od njih u ordinaciji imaju slikovnice, TV i igračke.

Pročitajte još: Tajna sa TIBETA: Kako da sa kristalno belim zubima dočekate 100. godinu (RECEPT)

Pripremite se za nemir

Normalno je da dete počne da plače, cvili i otima se kada dođe u dodir sa strancem. Ostanite mirni i ne zaboravite da stomatolozi i njihovo osoblje znaju kako da vladaju situacijom.

Izbegavajte podmićivanje

Mnogi stručnjaci ne preporučuju obećavanje poklona deci ako budu dobra kod zubara. Umesto toga, nakon posete pohvalite dete za dobro ponašanje i hrabrost. Povremeno je dopušteno nagraditi dete sitnicom.

Pročitajte još: Koliko proteza može da reši ortodontski problem kod dece i zašto više nije bauk?

Važnost higijene

Učite dete da je poseta zubaru nužnost, a ne izbor. Pokušajte da objasnite da zubar brine o tome da svi imaju lepe osmehe.

Pratite nas na INSTAGRAMU i FEJSBUKU

Pošalji komentar
Komentari objavljeni na portalu Novosti.rs ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Svaki prekršaj pravila komentarisanja može rezultirati upozorenjem ili zabranom korišćenja. Administratori i redakcija jedini su ovlašćeni za interpretaciju pravila. - Korisnički nalozi vlasništvo su davaoca usluge i svaka zloupotreba istih je kažnjiva - Korisniku se pristup komentarisanju može onemogućiti i bez prethodnog upozorenja. - Administratori zadržavaju pravo cenzurisanja postova što će biti naznačeno u tim postovima. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst . Strogo je zabranjeno i lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni. Redakcija Novosti.rs zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.