· · Коментари: 0
ЗУБАР

Стоматолози саветују: Помозите детету да савлада страх од зубара

Нормално је да дете почне да плаче, цвили и отима се када дође у додир са странцем. Останите мирни и не заборавите да стоматолози и њихово особље знају како да владају ситуацијом.

1616420194_Depositphotos_12559963_s-2019.jpg
Фото: Депозит

Са дечјег становишта, одлазак код зубара може бити застрашујуће искуство. Непомично лежање у столици испред непознате особе, непознати звукови и објекти, хладни, метални инструменти који се налазе у устима.

Дете то може доживети врло трауматично. Како бисте себи и детету олакшали посете зубару, следите ове кораке.

Рани почетак

Одведите дете код стоматолога што раније. Дете ће ординацију поистовећивати са местом где обавља превентивне прегледе или хитне случајеве када осети бол. Најбоље је да дете одведете када напуни годину дана или када избије први зуб.

Прочитајте још: Протезе са шљокицама и у боји заставе: Да ли су помодарство или ноћна мора?

Што једноставније

Када се одлучите за прву посету стоматологу, покушајте да не упознајете дете са превише детаља. Превише информација може у детету да развије непотребну тескобу. Довољно је задржати позитиван став и не показивати бригу.

Припазите на речник

Фото: Пиксабеј

Избјегавајте уз реч зубар да употребљавате изразе попут страшан, бол, страх, плач. Можете у шали детету рећи да ће стоматолог проверити његов осмех и пребројати све зубе.

Прочитајте још: Четкица је неопходна, али није довољна! Три ритуала који спречавају да "жуљају" зуби

Играјте се

Пре прве посете стоматологу покушајте да се играте са дететом. Све што вам је потребно јесте четкица за зубе. Избегавајте стварање буке или лупање осталим предметима. Можете чак користити огледало како бисте показали детету како ће стоматолог прегледати његове зубиће. 

Помоћу четкице, очистите зубе плишаним играчкама или луткама.

Прави избор

Неки родитељи воде децу код свог стоматолога, али стручњаци кажу да је то грешка. Одведите их радије код стоматолога прикладних за децу јер неки од њих у ординацији имају сликовнице, ТВ и играчке.

Прочитајте још: Тајна са ТИБЕТА: Како да са кристално белим зубима дочекате 100. годину (РЕЦЕПТ)

Припремите се за немир

Нормално је да дете почне да плаче, цвили и отима се када дође у додир са странцем. Останите мирни и не заборавите да стоматолози и њихово особље знају како да владају ситуацијом.

Избегавајте подмићивање

Многи стручњаци не препоручују обећавање поклона деци ако буду добра код зубара. Уместо тога, након посете похвалите дете за добро понашање и храброст. Повремено је допуштено наградити дете ситницом.

Прочитајте још: Колико протеза може да реши ортодонтски проблем код деце и зашто више није баук?

Важност хигијене

Учите дете да је посета зубару нужност, а не избор. Покушајте да објасните да зубар брине о томе да сви имају лепе осмехе.

Пратите нас на ИНСТАГРАМУ и ФЕЈСБУКУ

Пошаљи коментар
Komentari objavljeni na portalu Novosti.rs ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Svaki prekršaj pravila komentarisanja može rezultirati upozorenjem ili zabranom korišćenja. Administratori i redakcija jedini su ovlašćeni za interpretaciju pravila. - Korisnički nalozi vlasništvo su davaoca usluge i svaka zloupotreba istih je kažnjiva - Korisniku se pristup komentarisanju može onemogućiti i bez prethodnog upozorenja. - Administratori zadržavaju pravo cenzurisanja postova što će biti naznačeno u tim postovima. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst . Strogo je zabranjeno i lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni. Redakcija Novosti.rs zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.