Oglas
· · Komentari: 0
ZUBOBOLJA

Veče je, a boli ZUB: Evo 5 proverenih narodnih lekova za zubobolju

Ako vas uveče zaboli zub potražite spas u kućnoj apoteci, ali ne prezirite ni neke narodne metode lečenja.

1616510580_zubobolja.png
Foto: Depozitfoto
Oglas

Odlazak kod zubara je još od početka pandemije kovida komplikovaniji nego ikad: moguće infekcije boje se i pacijenti i zubari, jer svaka intervencija na vilici zahteva blizak kontakt, pa čak i oni koji imaju izražene probleme sa zubima odlažu odlazak kod stomatologa.

Pročitajte još: Poklanja se za 8. mart, a vekovima se koristi kao lek protiv kašlja (RECEPT)

Ipak, neka stanja ne trpe odlaganje, a čini se da je najneprijatnije što može da vam se dogodi vezano za oralno zdravlje - zubobolja noću. Tad više nije pitanje da li ste spremni da sednete u stomatološku stolicu, jer iako vas bol na to tera, nemate mnogo izbora s obzirom na to da u to doba malo gde možete potražiti pomoć.

Karanfilić na zub je dobro proveren lek protiv bola.

Postoji, ipak, više načina da sanirate bol bar do jutra i otvaranja ordinacija.

Karanfilić

Ako imate ovu biljku u kući, ili ulje karanfilića, iskoristite je protiv zubobolje. Eugenol, jedno od glavnih jedinjenja karanfilića, može da smanji bol u zubima. On deluje kao analgetik, što znači da umrtvljuje područje. Da biste koristili karanfilić za zubobolju, namočite mleveni karanfilić u vodi da biste napravili pastu. Zatim nanesite pastu na zub ili je stavite u praznu vrećicu čaja i stavite u usta.

Pročitajte još: Evo kako da ZNATE da li dete ima KORONU ili je u pitanju DRUGI VIRUS! Ovo su simptomi

Slana voda
U svakoj kući ima soli, koju treba rastvoriti u vodi sobne temperature. Slana voda je prirodno antibakterijsko sredstvo, pa može smanjiti upalu.

Čaj od nane

Mentol koji sadrži nana ima blagi otupljujući efekat, i može malo da pomogne protiv zubobolje. List ove biljke deluje antibakterijski, a najbolje je da od njega i pripremite čaj. Biće delotvorniji nego čaj u kesicama.

Mlakim ajem od nane ispirajte usta.

Takođe se pridržavajte pravila da čaj kojim ćete ispirati usta bude sobne temperature.

Pročitajte još: Smanjuje nesanicu i daje snagu, a veza košta 50 dinara

Probajte da hladite obraz sa strane gde boli. Kao i kod svake upale, hlađenje može da pomogne. Uzmite led, umotajte ga u peškir i držite na obrazu 15 minuta, napravite pauzu od pola

Foto: Depozit

Oralni lekovi

U svakoj kući sigurno postoji na zalihama bar neki lek protiv bolova. Ne oklevajte da ga uzmete, iako niste pristalica olakog uzimanja tableta. Bol neće proći sam, a dodatno će vas iscrpeti nesanica i razdražljivost kao njene posledice.

Maksimum dve tablete smeju da se uzmu

Ako bol ne umine posle prvog leka, možete u razmaku dva ili tri sata da uzmete još jednu dozu, ali nikako više od toga. Jer, ako nisu pomogle dve tablete, neće ni treća.

Pročitajte još: Beli luk pomaže kod HERPESA, evo i kako

Beli luk

Antibakterijski efekat belog luka može pomoći u ubijanju bakterija u ustima. Alicin, glavno jedinjenje belog luka, ima snažno antibakterijsko dejstvo koje može pomoći u ubijanju bakterija u ustima koje dovode do šupljina i bolova u zubima.

Čen žvažite, ne mora da se guta!

Onima koji ne vole beli luk teško da će ova vrsta lečenja biti prihvatljiva, bar dok bolovi ne postanu takvi da više nemaju drugog izbora. Preporuka je da se čen jednostavno žvaće sa strane gde je bolni zub.

PRATITE NAS NA INSTAGRAMU i FEJSBUKU

Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Pošalji komentar
Komentari objavljeni na portalu Novosti.rs ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Svaki prekršaj pravila komentarisanja može rezultirati upozorenjem ili zabranom korišćenja. Administratori i redakcija jedini su ovlašćeni za interpretaciju pravila. - Korisnički nalozi vlasništvo su davaoca usluge i svaka zloupotreba istih je kažnjiva - Korisniku se pristup komentarisanju može onemogućiti i bez prethodnog upozorenja. - Administratori zadržavaju pravo cenzurisanja postova što će biti naznačeno u tim postovima. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst . Strogo je zabranjeno i lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni. Redakcija Novosti.rs zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Oglas