Oglas
· · Komentari: 0
MIOM

Želite da ZATRUDNITE idite na pregled: NE izazivaju STERILITET, ali prave PROBLEM

Miomi kod najvećeg broja pacijentkinja ne daju simptome.

1603195563_Depositphotos_316508070_xl-2015.jpg
Foto: Depozitfoto
Oglas

Uglavnom se slučajno otkrivaju na ultrazvučnom pregledu, ali kod žena koje planiraju da rađaju bez obzira na veličinu ova benigna tvorevina mora da se ukloni. U suprotnom, na hirurško lečenje se upućuju samo one pripadnice lepšeg pola kod kojih miom stvara tegobe.

Docent dr Katarina Stefanović, ginekolog Kliničkog centra Srbije, kaže da kada miom daje simptome obično je reč o učestalom mokrenju usled pritiska na bešiku, produženom krvarenju zbog nemogućnosti skupljanja materice posle menstruacije:

Pročitajte još: Doktor KOVČIN UPOZORAVA: Srbi čekaju da SIMPTOMI RAKA prođu sami od sebe i kasno se javljaju!

Kod žena kojima je dijagnostikovan miom, a završile su sa rađanjem, ova promena na materici se samo prati na redovnim pregledima.

Teška anemija
Ponekad se javlja i krvarenje van menstruacionog ciklusa, pa žena razvije prateću i tešku anemiju.
Kod žena koje su završile sa rađanjem - miom se samo prati.

- Miomi koji ubrzano rastu su najčešće oni koji indikuju operativno lečenje, a u veoma malom procentu mogu da pobude sumnju na pretvaranje mioma u zloćudni tumor - kaže dr Stefanović.

Miomi sami po sebi ne uzrokuju sterilitet, ali svakako uz neki već postojeći problem mogu da dovedu do poteškoća u začeću.

Skidaju se ako su veliki i degenerativni.
Nije cista nego miom!
Doktorka kaže i da miomi mogu da se nalaze na samom telu materice, na grliću, na spoljašnjem zidu materice, sa strane u širokomateričnim vezama, kada se pogrešno može zaključiti da je reč o cisti na jajniku:

- Kod žena koje nisu rađale i koje žele da sačuvaju matericu miomi se skidaju, i u najvećem procentu koliko god da ih je i gde god da se nalaze moguće ih je skinuti - kaže naša sagovornica.

Pročitajte još: NE IGNORIŠITE potrebu za MOKRENJEM, ozbiljno narušavate zdravlje

- Ukoliko se nalaze u šupljini materice i nisu veliki, pacijentkinja ne mora da se operiše. U tom slučaju miom može da se skine ulaskom određenog instrumenta u matericu i vađenjem mioma kroz grlić i vaginu. Određeni miomi mogu da se vade i laparoskopskim pristupom, bez otvaranja trbuha. Kada su veliki iimaju degenarativne promene otvaranje stomaka je neminovno - kaže doktorka.

Pratite nas na INSTAGRAMU i FEJSBUKU

Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Pošalji komentar
Komentari objavljeni na portalu Novosti.rs ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Svaki prekršaj pravila komentarisanja može rezultirati upozorenjem ili zabranom korišćenja. Administratori i redakcija jedini su ovlašćeni za interpretaciju pravila. - Korisnički nalozi vlasništvo su davaoca usluge i svaka zloupotreba istih je kažnjiva - Korisniku se pristup komentarisanju može onemogućiti i bez prethodnog upozorenja. - Administratori zadržavaju pravo cenzurisanja postova što će biti naznačeno u tim postovima. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst . Strogo je zabranjeno i lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni. Redakcija Novosti.rs zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Oglas