· · Komentari: 0

Četiri joga vežbe protiv bolova u leđima i kukovima: Možete da ih uradite i kod kuće

Kad stručnjaci kažu da morate da vežbate redovno, to ne znači da treba da trčite kao da se spremate za maraton ili da dižete tegove i preznojavate se u teretani

1685351180_shutterstock_308668355.jpg
Foto: Shutterstock

Vežbe za mobilnost tela takođe jačaju snagu, a fleksibilnost mišića i zglobova možete da poboljšate čak i ako ne podižete puls. Ne treba vam nikakva oprema tako da njih možete raditi kod kuće.

Jedino što se preporučuje jeste tanka strunjača, a potrebno je da odvojite desetak minuta dnevno.Počnite sa pozom deteta, tako što ćete da kleknete na strunjaču, gornji deo tela savijte prema kolenima, a ruke ispružite na pod ispred glave. Ako možete, spustite se na potkolenice, a ako ne možete, za početak neka stopala ostanu oslonjena prstima na pod.

Neka kolena budu raširena, a prsti na stopalima jedni uz druge. Spustite grudi ka podu koliko god možete a da ne osećate bol. Vremenom ćete moći da se spustite sve niže, dok se ne oslonite gurima na kolena. Ostanite u ovom položaju između 30 i 60 sekundi.

Ovo je dobra poza za početno opuštanje i istezanje. Telo i um se odmaraju, kičma polako izdužuje. Tenzija se oslobađa - od glave do pete.

Za pozu goluba, kleknite četvoronoške na strunjaču. Desnu nogu, savijenu u kolenu, pružajte napred, a levom, ispruženog kolena, klizite unazad. Telo spuštajte ka strunjači tako da sednete na desno stopalo. Sve vreme ste oslonjeni rukama za pod i održavate ravnotežu.

Ostanite o ovom položaju 60 do 120 sekundi. Poza je idealna za sve koji provode dan za radnim stolom i tako izazivaju ukočenost kukova. Ovim ćete ublažiti i bol u donjem delu leđa.

Čučanj sumo rvača karakterišu raširena kolena. Neka grudni koš ostane vertikalan koliko god je moguće, nemojte da se savijate unapred. Ruke mogu da budu oslonjene laktovima na kolena ili podignute iznad glave. Bilo bi dobro da ostanete u ovom položaju barem jedan minut. Ako ne možete, počnite sa kraćim vremenom.

Ova poza je odlična za sve mišiće donjeg dela tela - butine, zadnjicu, listove. Olakšava bolove u kukovima i leđima.

Četvrta poza u ovoj seriji je položaj spuštenog zmaja. Počnite četvoronoške na strunjači, jednu nogu oslonite na stopalo, a drugu ispružite unazad, koliko to možete bez bola. Vremenom ćete moći da pružite nogu sve dalje i dalje.

Jednu ruku obavezno oslonite na pod, a drugom možete da se pridržavate za pod ili da je držite uz telo. Ova poza je odlična za kukove, poboljšava njihovu mobilnost i otklanja bolove.

 Pratite nas na INSTAGRAMU i FEJSBUKU

Pošalji komentar
Komentari objavljeni na portalu Novosti.rs ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Svaki prekršaj pravila komentarisanja može rezultirati upozorenjem ili zabranom korišćenja. Administratori i redakcija jedini su ovlašćeni za interpretaciju pravila. - Korisnički nalozi vlasništvo su davaoca usluge i svaka zloupotreba istih je kažnjiva - Korisniku se pristup komentarisanju može onemogućiti i bez prethodnog upozorenja. - Administratori zadržavaju pravo cenzurisanja postova što će biti naznačeno u tim postovima. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst . Strogo je zabranjeno i lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni. Redakcija Novosti.rs zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.