· · Komentari: 0
ZANIMLJIVO

POTPUNO NEVEROVATNO! Svaka stota žena NE OSEĆA BOL tokom porođaja zbog retkog GENA

Naučnici sa Univerziteta u Kembridžu, pronašli su retku varijantu gena koja objašnjava zašto nekim ženama nije potrebno nikakvo olakšanje prilikom porođaja

1595496494_Depositphotos_147061909_s-2019.jpg
Foto: depositphotos

Svaka žena koja ima dete, zna koliko je porođaj bolan, ali prema tvrđama stručnjaka, to baš i ne mora da bude slučaj sa svakom ženom. Oni tvrde, da neke žene uopšte ne osećaju bol, zbog retkog gena. 

Pročitajte još: Otkrivena je KOVID DIJETA: Prva studija pronašla hranu koja štiti od virusa korona!

 

Prema rezultatima, jedna od sto žena ima varijantu  KCNG4 gena, koja je povezana sa pragom bola. Prisutnost ovog gena znači, da neke žene u sebi imaju prirodan epidural i da neće osećati toliki bol tokom porođaja. Naučnici veruju da genetska varijanta smanjuje sposobnost nervnih ćelija da šalju signale u mozak i da bi njihov rad mogao da pospeši razvoj novih lekova protiv bolova.

Žene koje se porađaju bez lekova za ublažavanje bola, pokazuju veću toleranciju na toplotu, hladnoću, pritisak i bol

Doktor Ivan St Džon Smit sa Univerziteta kaže da genetska varijanta koju su pronašli kod žena koje osećaju manje bola tokom porođaja dovodi do "oštećenja" u formiranju prekidača na nervne ćelije.

Tim naučnika je proučavao grupu žena iz jednog porodilišta, koje su se porađale prirodnim putem, bez komplikacija i bez epiduralne anestezije.A zatim su pručavali grupu žena koje su se porađale pod anestezijom. Otkrili su da žene koje se porađaju bez lekova za ublažavanje bola, pokazuju veću toleranciju na toplotu, hladnoću, pritisak i bol.

Pročitajte još: Konačno rešenje VEČITE DILEME: Evo da li voće zaista utiče na mršavljnje?

 

Analiza ženskih genetskih sekvenci tada je otkrila da imaju veći procenat gena KCNG4, koji pomaže u proizvodnji proteina i koji kontroliše signal za bol duž naših nervnih ćelija. 

Pratite nas na INSTAGRAMU i FEJSBUKU

Pošalji komentar
Komentari objavljeni na portalu Novosti.rs ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Svaki prekršaj pravila komentarisanja može rezultirati upozorenjem ili zabranom korišćenja. Administratori i redakcija jedini su ovlašćeni za interpretaciju pravila. - Korisnički nalozi vlasništvo su davaoca usluge i svaka zloupotreba istih je kažnjiva - Korisniku se pristup komentarisanju može onemogućiti i bez prethodnog upozorenja. - Administratori zadržavaju pravo cenzurisanja postova što će biti naznačeno u tim postovima. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst . Strogo je zabranjeno i lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni. Redakcija Novosti.rs zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.