Oglas
· · Komentari: 0
KOŽA

Aleksandar Adamović: Crvenilo nije opasno, ali napukla koža mora da se leči

Da bi se gljivice povukle, neophodna je lokalna terapija koja se primenjuje od 10 do 15 dana.

1629284906_Depositphotos_218845762_l-2015.jpg
Foto: Depozitfoto
Oglas

Beličaste promene na koži, pojava crvenila, svraba, pukotina, sekretornih naslaga i povećane vlažnosti, najčešći su znaci gljivične infekcije kože.

Pročitajte još: Ruski lekar LAZAROV: Gospina trava pomaže kod ONKOLOŠKIH OBOLJENJA

Pukotine su znak infekcije

Doktor Aleksandar Adamović, dermatovenerolog i direktor Zavoda za kožne i venerične bolesti u Beogradu, kaže da klinička slika gljivične infekcije zavisi od tipa gljivice koja je do nje dovela:

- Mestimične promene boje kože nastaju onda kada se gljivica koja je prirodni stanovnik naše kože, usled pada pH vrednosti, umnoži. Pojava pukotina ili fisura na koži obično je znak gljivične infekcije stopala, dok su crvenilo i svrab kože na preponama, u pazušnih jama a kod žena oko dojki.

Pročitajte još: Da li suplemente treba davati deci? Da, ali samo jedan vitamin

Prema rečima sagovornika, gljivične infekcije kože nisu ozbiljan zdravstveni problem, ali bi ih nesumnjivo trebalo lečiti:

Gljivice oštećuju kožu

Puder je ključ
Primena lekova obično traje od 10 do 14 daba. Naravno, ključna je prevencija, a to je dobra higijena, pravilna ishrana, odgovarajuća garderoba i po potrebi primena antimikotičkih pudera.

- Kako gljivice oštećuju površni deo kože, on postaje prijemčiv i za mnoge bakterije, što u kumulativnom efektu može da stvori težu kliničku sliku. Zato je pravovremena terapija nužna.

Pročitajte još: Biljke koje najbolje IZBACUJU TOKSINE: Stavite ih bokal sa vodom i OČISTITE TELO!

Za izbor leka, nekada je neophodan bris, ali u praksi je presudno iskustvo lekara.

- Dermatolozi vrlo jasno prepoznaju promene koje su uzrokovale gljivice, a za terapiju obično savetuju polivalnetne kremove, koji sadrže i antimikotik, antibiotik i kortikosteroid - kaže dr Adamović.

Pratite nas na INSTAGRAMU i FEJSBUKU

Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Pošalji komentar
Komentari objavljeni na portalu Novosti.rs ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Svaki prekršaj pravila komentarisanja može rezultirati upozorenjem ili zabranom korišćenja. Administratori i redakcija jedini su ovlašćeni za interpretaciju pravila. - Korisnički nalozi vlasništvo su davaoca usluge i svaka zloupotreba istih je kažnjiva - Korisniku se pristup komentarisanju može onemogućiti i bez prethodnog upozorenja. - Administratori zadržavaju pravo cenzurisanja postova što će biti naznačeno u tim postovima. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst . Strogo je zabranjeno i lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni. Redakcija Novosti.rs zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Oglas