· · Komentari: 0
SAVET

Dehidriranje je opasno, ali previše VODE još OPASNIJE!

Voda može da bude i otrov i lek.

1625387925_Depositphotos_189663868_xl-2015.jpg
Foto: Depozitfoto

NJen nedostatak dovodi se u direktnu vezu sa nastankom mnogih bolesti, pre svega dijabetesa, dok višak tečnosti može da poveća količinu cirkulišuće krvi, pogorša stanje pred menstruaciju i brojne psihijatrijske poremećaje.

Pročitajte još: Sigurno ste pogrešno radili: Ranu nikada ne ispirajte alkoholom!

Voda je opasna za dijabetičare

Doktor Dejan Marinković, endokrinolog Vojnomedicinske akademije, kaže da su najčešća stanja koja su u direktnoj vezi sa metabolizmom vode i dehidratacija, insipidni dijabetes, poremećaj u radu nadbubrežne žlezde:

- Stoga ne čudi da je najčešće prva terapijska mera u saniranju ovih oboljenja nadoknada ili smanjenje vode - kaže Marinković.

Dijabetes i količina vode su u opasnoj vezi!

Kada je reč o šećernoj bolesti, koja je najmasovnija, ključno je da se u periodu od njenog dijagnostikovanja do stabilizacije pije što više vode.

- Voda je u ovom periodu važnija od dijabetične dijete i redovne fizičke aktivnosti - kaže Marinković. - Jer, njena redovna upotreba snižava vrednosti šećera, nadoknađuje veliki gubitak tečnosti putem urina, sprečava prekomeran gubitak u telesnoj težini, sprečava elektrolitni poremećaj, izrazito visok rast šećera, rastvara ketone u cirkulaciji i što je podjednako bitno usporava nastanak hroničnih komplikacija.

Pročitajte još: Visoka vlažnost ubija više od vrućine! Najviše je ugrožena jedna grupa ljudi

Za ketoacidozu se pije 10 litara vode dnevno

O značaju vode govori i to da je u najtežoj komplikaciji šećerne bolesti tip 1, ketoacidozi, osnovna i prva terapijska mera forsirana rehidratacija.

Foto: Depozit

- Pacijentima se u ketoacidozi savetuje da popiju čak 10 litara tečnosti u 24 sata - kaže Marinković. - Slična je primarna mera lečenja radi stabilizacije pacijenta i u insipidnom dijabetesu, Adisonovoj bolesti, sindromu manjka mineralokortikoida...

Pročitajte još: Staljinova omiljena poslastica: ČOKOLADICA koja se pravi od kravlje krvi, a deca je obožavaju

Šaka lekova
Za one koji svakodnevno piju po šaku lekova, nadoknada tečnosti je takođe važna. Doktor Dejan Marinković, endokrinolog, kaže da adekvatan unos tečnosti smanjuje negativne efekte istovremene primene većeg broja lekova.

Međutim, previše vode u izvesnim bolestima i stanjima može da izazove probleme.

Previše vode "zarobi" tečnost

- Najbolji primer je nesvesna, stresom uzrokovana prekomerna upotreba tečnosti koja dovodi do lakog oblika povećanja zapremine cirkulišuće krvi - kaže naš sagovornik. 

Hipofiza "zadržava" vodu, ali i mnoge psihijatrijske bolesti

Slično je i u predmenstrualnom sindromu kada se javlja fenomen "zarobljavanja" tečnosti. Ovakav poremećaj u ozbiljnijim razmerama se može sresti u nekim psihijatrijskim poremećajima, kao i u poremećaju rada hipofize, stanja pojačanog lučenja hormona aldosterona i drugo.

Pročitajte još: Voda i šećer nisu svakom prva pomoć! Ako se neko onesvesti time ga možete ubiti

Doktor Marinković kaže da, bez obzira na njene prednosti i mane, običnu vodu nikako ne bi trebalo zamenjivati raznim, primamljivijim tečnostima:

- Odgovarajući unos vode znači ni previše ni premalo. Umerenost je prava mera kada je u pitanju voda i to je večita tajna zdravog života.

Pratite nas na INSTAGRAMU i FEJSBUKU

Pošalji komentar
Komentari objavljeni na portalu Novosti.rs ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Svaki prekršaj pravila komentarisanja može rezultirati upozorenjem ili zabranom korišćenja. Administratori i redakcija jedini su ovlašćeni za interpretaciju pravila. - Korisnički nalozi vlasništvo su davaoca usluge i svaka zloupotreba istih je kažnjiva - Korisniku se pristup komentarisanju može onemogućiti i bez prethodnog upozorenja. - Administratori zadržavaju pravo cenzurisanja postova što će biti naznačeno u tim postovima. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst . Strogo je zabranjeno i lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni. Redakcija Novosti.rs zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.