Oglas
· · Komentari: 0
PROLEĆE

Doktorka Podgorac UPOZORAVA: Nije svaka glavobolja ista! Evo koji oblik ima NAJTEŽE SIMPTOME

Zbog naglih promena vremena u ovo doba godine od glavobolje pate i oni koji inače nemaju problem sa ovom vrstom bola.

1615981201_Glavadepo.png
Foto: Depozitfoto
Oglas

To mnoge zabrine jer ne znaju šta je uzrok, ali već po lokalitetu i intenzitetu bola može bar da se nasluti šta je "okidač" za takvo stanje.

Pročitajte još: Ruski lekar LAZAROV: Gospina trava pomaže kod ONKOLOŠKIH OBOLJENJA

Ukoliko vas, recimo, glava boli u potiljku, to može da bude znak da vam je trenutno skočio pritisak, ali i da već patite od hipertenzije. Kada je bol jednostran i zahvata slepoočnicu obično je reč o migreni, dok bol u temenu, opisan kao tesna kapa, ukazuje na "običnu" - tenzionu glavobolju.

Bol u potiljku je visok pritisak, u slepoočnici migrena, a u temenu obična glavobolja.

Doktorka Ana Podgorac iz Nacionalnog udruženja za glavobolje Srbije, kaže da od bola u glavi češće pate mladi, a da su glavobolje koje nastaju u starijem dobu uglavnom "pratilac" nekog drugog oboljenja:

Pročitajte još: Moć TREĆEG oka: Šta se tačno dogodi kada masirate ovu tačku i kako to PRAVILNO učiniti

- Glavobolje se osim prema uzroku, razlikuju i prema tome kako se koja manifestuje. To znači da je za njihovo lečenje bitno da se utvrdi na kom mestu boli, koliko je bol jak i koliko dugo traje, kao i da li ima mučnine, povraćanja i drugih tegoba - kaže dr Podgorac.

Povraćanje uz glavobolju kod odraslih je znak visokog pritiska, a kod dece virusna infekcija.

Na primer, potiljačne glavobolje kod dece najčešće su uzrokovane virusnom infekcijom. Kod odraslih povraćanje uz glavobolju ne mora da znači migrenu, jer se ovi simptomi javljaju i usled visokog krvnog pritiska. Slepoočno lokalizovana jednostrana glavobolja je najčešće migrena, ali može da bude i posledica oboljenja oka, povišenog očnog pritiska, zapaljenja slepoočne arterije...

Bol u slepoočnici je kalsična glavobolja Foto: Depozit

Kada glavobolja nije oboljenje za sebe već nastaje kao posledica neke druge bolesti, onda se naziva sekundarna.

Glavobolje upozoravaju i na opasne bolesti.

- Ogroman je broj stanja i poremećaja zdravlja koji imaju i glavobolju kao jedan od simptoma - kaže dr Podgorac.

Pročitajte još: Donosimo vam čudotvorni lek RUSKIH MONARHA za sve bolesti (RECEPT)

Najčešći tipovi glavobolja, kojih ima preko 200 vrsta, jesu tenzione i migrene.

Bol pri promeni položaja
Ono što nas upozorava da je u osnovi glavobolje možda neko oboljenje koje zahteva hitno lečenje su prva glavobolja u životu, promena osobina već postojeće glavobolje, nagli nastanak glavobolje povezan sa fizičkim naporom ili naprezanjem ili promenom položaja, udruženost glavobolje sa još nekim simptomom i znakom kao što su povišena temperatura, gubitak telesne težine, kašalj, otežan govor, zbunjenost, slabost.

- Glavobolja koja traje od pola sata do nekoliko sati, blaga je do umerena, zahvata celu glavu i ne pogoršava se pri fizičkoj aktivnosti, nije udružena sa mučninom ni povraćanjem, osetljivošću na svetlost niti zvuke naziva se tenziona - kaže naša sagovornica.

Osetljivost na svetlost je tenziona glavobolja.

- Ona prolazi uglavnom spontano ili na primenu analgetika. U slučaju migrene stanje je dosta teže jer bol je lokalizovana u slepoočnici ili u dubini oka, intenzivan je, pulsirajući, pogoršava se sa fizičkom aktivnošću, udružen je sa mučninom i povraćanjem, osetljivošću na svetlost i zvuke, a ako se ne leči može da traje satima ili danima - ističe dr Podgorac.

Pročitajte još: RUSKI kardiolog Mihajlovič otkriva tajnu dugovečnosti SRBIMA: Šest vežbi za ZDRAVU KIČMU i u desetoj deceniji života

I deca imaju migrene, najčešće obostrane.

Manje poznato jeste da od migrena pate i deca. Kod njih su migrenske glavobolje često obostrane, čeone ili potiljačne, a sporadični bolovi u stomaku sa povraćanjem ili bez njega, takođe mogu biti varijanta migrene u dečjem uzrastu.

Grčevi u stomaku i glava
Pretpostavlja se da su dečji stomačni grčevi zapravo najranija manifestacija migrene u životu.
Noćna glavobolja ja najopasnija i znak da...

Ukoliko je glavobolja neizdrživo jaka, jednostrana, sa slepoočnim bolom udruženim sa curenjem nosa ili crvenilom oka na istoj strani, reč je o glavobolji klaster.

Pročitajte još: Znate li šta je MEKSIČKI KOKTEL: Hirurg Panfilov mrzi SILIKONE i ovaj zahvat primenjuje i na DECI

- Ona se javlja u dnevnim i noćnim napadima grupisanim u klastere - periode koji traju nekoliko nedelja i javljaju se tipično u jesen ili u proleće - kaže doktorka Podgorac.

Tokom napada osoba je uznemirena, ne drži je mesto. Glavobolja koja liči na klaster može biti simptom nekog drugog oboljenja mozga i zahteva detaljno ispitivanje.

Pratite nas na INSTAGRAMU i FEJSBUKU

Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Pošalji komentar
Komentari objavljeni na portalu Novosti.rs ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Svaki prekršaj pravila komentarisanja može rezultirati upozorenjem ili zabranom korišćenja. Administratori i redakcija jedini su ovlašćeni za interpretaciju pravila. - Korisnički nalozi vlasništvo su davaoca usluge i svaka zloupotreba istih je kažnjiva - Korisniku se pristup komentarisanju može onemogućiti i bez prethodnog upozorenja. - Administratori zadržavaju pravo cenzurisanja postova što će biti naznačeno u tim postovima. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst . Strogo je zabranjeno i lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni. Redakcija Novosti.rs zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Oglas