Oglas
Oglas
· · Коментари: 0
ПРОЛЕЋЕ

Докторка Подгорац УПОЗОРАВА: Није свака главобоља иста! Ево који облик има НАЈТЕЖЕ СИМПТОМЕ

Због наглих промена времена у ово доба године од главобоље пате и они који иначе немају проблем са овом врстом бола.

1615981201_Glavadepo.png
Фото: Депозитфото
Oglas

То многе забрине јер не знају шта је узрок, али већ по локалитету и интензитету бола може бар да се наслути шта је "окидач" за такво стање.

Прочитајте још: Руски лекар ЛАЗАРОВ: Госпина трава помаже код ОНКОЛОШКИХ ОБОЉЕЊА

Уколико вас, рецимо, глава боли у потиљку, то може да буде знак да вам је тренутно скочио притисак, али и да већ патите од хипертензије. Када је бол једностран и захвата слепоoчницу обично је реч о мигрени, док бол у темену, описан као тесна капа, указује на "обичну" - тензиону главобољу.

Бол у потиљку је висок притисак, у слепоочници мигрена, а у темену обична главобоља.

Докторка Ана Подгорац из Националног удружења за главобоље Србије, каже да од бола у глави чешће пате млади, а да су главобоље које настају у старијем добу углавном "пратилац" неког другог обољења:

Прочитајте још: Моћ ТРЕЋЕГ ока: Шта се тачно догоди када масирате ову тачку и како то ПРАВИЛНО учинити

- Главобоље се осим према узроку, разликују и према томе како се која манифестује. То значи да је за њихово лечење битно да се утврди на ком месту боли, колико је бол јак и колико дуго траје, као и да ли има мучнине, повраћања и других тегоба - каже др Подгорац.

Повраћање уз главобољу код одраслих је знак високог притиска, а код деце вирусна инфекција.

На пример, потиљачне главобоље код деце најчешће су узроковане вирусном инфекцијом. Код одраслих повраћање уз главобољу не мора да значи мигрену, јер се ови симптоми јављају и услед високог крвног притиска. Слепоочно локализована једнострана главобоља је најчешће мигрена, али може да буде и последица обољења ока, повишеног очног притиска, запаљења слепоочне артерије...

Бол у слепоочници је калсична главобоља Фото: Депозит

Када главобоља није обољење за себе већ настаје као последица неке друге болести, онда се назива секундарна.

Главобоље упозоравају и на опасне болести.

- Огроман је број стања и поремећаја здравља који имају и главобољу као један од симптома - каже др Подгорац.

Прочитајте још: Доносимо вам чудотворни лек РУСКИХ МОНАРХА за све болести (РЕЦЕПТ)

Најчешћи типови главобоља, којих има преко 200 врста, јесу тензионе и мигрене.

Бол при промени положаја
Оно што нас упозорава да је у основи главобоље можда неко обољење које захтева хитно лечење су прва главобоља у животу, промена особина већ постојеће главобоље, нагли настанак главобоље повезан са физичким напором или напрезањем или променом положаја, удруженост главобоље са још неким симптомом и знаком као што су повишена температура, губитак телесне тежине, кашаљ, отежан говор, збуњеност, слабост.

- Главобоља која траје од пола сата до неколико сати, блага је до умерена, захвата целу главу и не погоршава се при физичкој активности, није удруженa са мучнином ни повраћањем, осетљивошћу на светлост нити звуке назива се тензиона - каже наша саговорница.

Осетљивост на светлост је тензиона главобоља.

- Она пролази углавном спонтано или на примену аналгетика. У случају мигрене стање је доста теже јер бол је локализована у слепоочници или у дубини ока, интензиван је, пулсирајући, погоршава се са физичком активношћу, удружен је са мучнином и повраћањем, осетљивошћу на светлост и звуке, а ако се не лечи може да траје сатима или данима - истиче др Подгорац.

Прочитајте још: РУСКИ кардиолог Михајлович открива тајну дуговечности СРБИМА: Шест вежби за ЗДРАВУ КИЧМУ и у десетој деценији живота

И деца имају мигрене, најчешће обостране.

Мање познато јесте да од мигрена пате и деца. Код њих су мигренске главобоље често обостране, чеоне или потиљачне, а спорадични болови у стомаку са повраћањем или без њега, такође могу бити варијанта мигрене у дечјем узрасту.

Грчеви у стомаку и глава
Претпоставља се да су дечји стомачни грчеви заправо најранија манифестација мигрене у животу.
Ноћна главобоља ја најопаснија и знак да...

Уколико је главобоља неиздрживо јака, једнострана, са слепоочним болом удруженим са цурењем носа или црвенилом ока на истој страни, реч је о главобољи кластер.

Прочитајте још: Знате ли шта је МЕКСИЧКИ КОКТЕЛ: Хирург Панфилов мрзи СИЛИКОНЕ и овај захват примењује и на ДЕЦИ

- Она се јавља у дневним и ноћним нападима груписаним у кластере - периоде који трају неколико недеља и јављају се типично у јесен или у пролеће - каже докторка Подгорац.

Током напада особа је узнемирена, не држи је место. Главобоља која личи на кластер може бити симптом неког другог обољења мозга и захтева детаљно испитивање.

Пратите нас на ИНСТАГРАМУ и ФЕЈСБУКУ

Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Пошаљи коментар
Komentari objavljeni na portalu Novosti.rs ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Svaki prekršaj pravila komentarisanja može rezultirati upozorenjem ili zabranom korišćenja. Administratori i redakcija jedini su ovlašćeni za interpretaciju pravila. - Korisnički nalozi vlasništvo su davaoca usluge i svaka zloupotreba istih je kažnjiva - Korisniku se pristup komentarisanju može onemogućiti i bez prethodnog upozorenja. - Administratori zadržavaju pravo cenzurisanja postova što će biti naznačeno u tim postovima. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst . Strogo je zabranjeno i lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni. Redakcija Novosti.rs zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Oglas