Oglas
· · Komentari: 0

Hrana koja može pogoršati pamćenje i povećati rizik od nastanka demencije: Ograničite unos ovih namirnica

Preteran unos ovih namirnica može pogoršati pamćenje

1667827552_314905106_1183620022552500_6473713684158005440_n.jpg
Foto: Profimedia
Oglas

Iako tačan uzrok pojave Alchajmerove bolesti i demencije nije utvrđen, pojedini stručnjaci smatraju da hrana koju konzumiramo može poboljšati proces pamćenja ili pak doprineti pogoršanju kognitivnih funkcija.

Koja hrana može pogoršati proces pamćenja ako je konzumiramo u velikim količinama?

1. Prerađeni mlečni proizvodi

Prerađeni mlečni proizvodi poput topljenog sira mogu doprineti stvaranju plaka u mozgu. Neka istraživanja su pokazala da prerađena hrana može ubrzati proces propadanja mozga. Zbog toga, ove namirnice treba da svedete na minimum.

Pročitajte još: Četiri navike koje mogu da vam poboljšaju nivo energije: Promenite rutine

2. Beli hleb

Kolači, beli hleb i testenine takođe spadaju u namirnice koje treba da izbegavate. I ove namirnice mogu izazvati proces stvaranja plaka u mozgu i ostalih upalnih procesa u telu. Proizvode od belog brašna bolje je zameniti žitaricama od celog zrna.

3. Beli pirinač

Osim belog pirinča, tu spadaju i špagete, krekeri i kolači. NJihova konzumacija u velikim količinama može povećati rizik od nastanka plakova u mozgu i, posledično, pojave demencije ili Alchajmerove bolesti. Nađite zdrave zamene ovoj hrani - umesto belog koristite smeđi šećer, a umesto rafinisanih šećera koristite prirodne zaslađivače.

4. Kokice

Kokice sadrže diacetil, jedinjenje koje može povećati stvaranje amiloidnih plakova u mozgu. Jedno istraživanje sprovedeno pre deceniju, došlo je do rezultata da diacetil može povećati štetne efekte akumulacije proteina i povećati rizik od nastanka respiratornih i plićnih oboljenja.

Bonus video:

 

Pratite nas na INSTAGRAMU i FEJSBUKU

 

 

Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Pošalji komentar
Komentari objavljeni na portalu Novosti.rs ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Svaki prekršaj pravila komentarisanja može rezultirati upozorenjem ili zabranom korišćenja. Administratori i redakcija jedini su ovlašćeni za interpretaciju pravila. - Korisnički nalozi vlasništvo su davaoca usluge i svaka zloupotreba istih je kažnjiva - Korisniku se pristup komentarisanju može onemogućiti i bez prethodnog upozorenja. - Administratori zadržavaju pravo cenzurisanja postova što će biti naznačeno u tim postovima. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst . Strogo je zabranjeno i lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni. Redakcija Novosti.rs zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Oglas