Oglas
· · Komentari: 0
RETKE BOLESTI

Kada se javi ova bolest SMRT može da nastupi za 20 minuta, a SRBIJA je jedna od 4 zemlje koja primenjuje najmoderniju terapiju

Otok može da se pojavi na bilo kom delu tela, ali je najopasniji na jeziku i grlu.

1604477836_Depositphotos_149148212_xl-2015.jpg
Foto: Depozitfoto
Oglas

Kada otok postane bolest i kada može da uguši, reč je o retkoj i naslednoj bolesti koja se naziva hereditarni angioedem. Pacijenti kod kojih još nije otkrivena često se primaju u bolnicu zbog bolnih grčeva u trbuhu, neretko se i hirurški otvaraju.

Pročitajte još: DOKTOR SUVOROV tvrdi: LJUBIČASTA pšenica i čaša OVOG napitka su NAJBOLJA prevencija protiv KORONE

Do otkrivanja uzroka tegoba uglavnom prođe čitava decenija. Ohrabrujuće je što je Srbija jedna od četiri evropske zemlje koje odvajaju novac za savremeno lečenje ove bolesti. Najmodernija terapija ovim pacijentima sprečava pojave opasnih otoka i tako im omogućava normalan život.

Oboleli u Srbiji
Ova dijagnoza u Srbiji potvrđena je kod 86 osoba, a procenjuje se da ih je ukupno 140.
Simptom je otok koji traje do pet dana...

Doktorka Slađana Andrejević, specijalista alergologije i imunologije Kliničkog centra Srbije, kaže da se ova bolest manifestuje u vidu ponavljajućih, lokalizovanih otoka koji traju od dva do pet dana:

Često se pogrešno dijagnostikuje kao upala slepog creva i bez razloga operiše!

- Delovi tela koje otok zahvata mogu da budu ekstremiteti, genitalije, lice, usne, vrat i grlo, kao i unutrašnji organi. Kada se otok pojavi na nekom od unutrašnjih organa, često se pogrešno dijagnostikuje kao upala slepog creva, čir na želucu ili žučni napad. Zbog toga čak trećina ovih pacijenata bude nepotrebno podvrgnuta hirurškoj intervenciji.

Pročitajte još: OVO SIGURNO NISTE ZNALI! Sve blagodeti belog luka: Topi led, neguje kosu, lice...

Najopasnije je grlo
Najopasnije je kada se otok potpuno nepredvidivo pojavi na jeziku i grlu, jer to stanje može da se završi ugušenjem za manje od 20 minuta bez odgovarajuće lekarske pomoći.

- U ovom slučaju, dok nije bilo odgovarajućih lekova, pacijentima je hirurški otvaran grkljan da bi mogli da dišu, nažalost bilo je i fatalnih ishoda - kaže dr Andrejević.

Napadi koji se javljaju su nezaobilazni, uglavnom su nepredvidivi, a mogu da budu pojačani stresom, kao i raznim drugim provocirajućim faktorima i dramatično utiču na narušavanje kvaliteta života obolelog, jer ne mogu na posao, u školu, putovanje...

Neki imaju češće, neki ređe napade...

Tok bolesti različit je kod svakog pacijenta. Neki imaju češće, a neki ređe napade. U našoj zemlji lečenje hereditarnog angioedema omogućeno je iz budžeta za retke bolesti.

- Sredinom ove godine u Srbiji je za prvog pacijenta obezbeđena profilaktička terapija - kaže dr Radovan Mijanović, alergolog Kliničkog centra Srbije. - To je terapija koja omogućava da se napadi spreče, a ne da se saniraju kada do njih dođe. Efikasnost ovakvog načina lečenja se pokazala vrlo visokom, jer kod osam od 10 pacijenata je tokom primene ovog načina lečenja izostao napad.

Pročitajte još: FARMACEUTI TVRDE: Važan sastojak za VAKCINU protiv KORONE nalazi se u retkom DRVETU u ČILEU

U ovom trenutku u našoj zemlji na najsavremeniji način leče se dva pacijenta sa hereditarnim angioedemom. Oni su odabrani na osnovu težine kliničke slike i učestalosti napada. Svi ostali leče se primenom lekova intravenski ili injekciono u vreme napada. Mnogi su obučeni da sami sebi daju lekove i tako saniraju napad.

Pratite nas na INSTAGRAMU i FEJSBUKU

Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Pošalji komentar
Komentari objavljeni na portalu Novosti.rs ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Svaki prekršaj pravila komentarisanja može rezultirati upozorenjem ili zabranom korišćenja. Administratori i redakcija jedini su ovlašćeni za interpretaciju pravila. - Korisnički nalozi vlasništvo su davaoca usluge i svaka zloupotreba istih je kažnjiva - Korisniku se pristup komentarisanju može onemogućiti i bez prethodnog upozorenja. - Administratori zadržavaju pravo cenzurisanja postova što će biti naznačeno u tim postovima. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst . Strogo je zabranjeno i lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni. Redakcija Novosti.rs zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Oglas