Oglas
· · Komentari: 0

Šest najboljih eteričnih ulja za OTICANJE i UPALU: Evo kako možete sami da napravite oblogu (RECEPT)

Upala je automatski i zaštitni odgovor vašeg tela na povredu. To se dešava kada ćelije proizvode signal koji ide do neutrofila prisutnih u zahvaćenom području, izazivajući brzu upalu

1654250367_towfiqu-barbhuiya-EDBy1syonFg-unsplash.jpg
Foto: Unsplash
Oglas

Upala omogućava većim belim krvnim zrncima da napadnu mrtvo tkivo i patogene. Nakon toga, vaše telo će početi da se leči kroz popravku i regeneraciju ćelija. Otok uvek dolazi zajedno sa upalom. Ubodne rane, uganuća i istegnuća mišića su uglavnom skloni oticanju. Korišćenje eteričnih ulja za oticanje može pomoći u zarastanju rana i smanjenju upale.

Crvenilo, otok, toplota, bol i gubitak funkcije su indikacije upale. O ovim simptomima treba razgovarati sa lekarom. Međutim, upotreba eteričnih ulja za oticanje može biti prirodna i sigurna podrška za bol, promovišući dugoročne koristi. Eterična ulja mogu pomoći u smanjenju upale podržavajući zarastanje. Evo nekih popularnih eteričnih ulja za oticanje i bol:

Eterično ulje čajevca 

Povrede koje rezultiraju oštećenom kožom omogućavaju bakterijama da uđu u vaš krvotok koji izazivaju infekciju. Ulje čajevca se koristi za lečenje i dezinfekciju ogrebotina i manjih posekotina. Osim toga, ulje čajevca podstiče brže zarastanje rana. Istraživanja pokazuju da ulje čajevca može pomoći u smanjenju otoka i upale.

Pročitajte još: Ne bacajte PETELJKE od trešanja! One čine čuda za vaše zdravlje, a evo kako se spremaju (RECEPT)

Eterično ulje lavande

Ovo eterično ulje je takođe dobro za upale i otoke. Možete ga koristiti za pomoć kod bolova u zglobovima. Lavanda je moćan analgetik koji može da se nosi sa blagim do jakim bolom. Takođe se koristi za tužna i anksiozna osećanja i za lečenje sekundarnih problema povezanih sa bolom.

Pomešajte dve kapi ulja kamilice sa dve kašike ulja slatkog badema i dodajte dve kapi ulja ruzmarina. Nanesite smešu na upaljena mesta i nežno ih umasirajte

Ulje kleke

Ulje kleke možete koristiti na nekoliko načina. Međutim, ovo eterično ulje je najpopularnije za smirivanje upale i otoka. Ima antispazmodična i antireumatska svojstva, što ga čini pogodnim za grčeve mišića i bolove u zglobovima.

Eterično ulje geranijuma

Široko se koristi u aromaterapiji zbog svojih nebrojenih zdravstvenih prednosti. Ulje geranijuma se koristi kao odličan holistički tretman za poboljšanje vašeg mentalnog, emocionalnog i fizičkog zdravlja. Egipćani su koristili ovo ulje da bi postigli blistavu i lepu kožu.

Foto: Piksabej

Danas se ovo ulje koristi za smanjenje upale, anksioznih osećanja i hemijskog balansiranja. Ulje geranijuma miriše slatko tako da može odmah poboljšati vaše raspoloženje, smanjiti umor i podstaći emocionalno blagostanje.

Ulje kamilice

Ovo eterično ulje efikasno ublažava tenzijske glavobolje. Da biste ga koristili, navlažite krpu hladnom vodom i nanesite nekoliko kapi ovog eteričnog ulja. Lezite, stavite mokru krpu na čelo i opustite se.

Eterična ulja za oticanje i upalu mogu izazvati iritaciju, pa ih nemojte nanositi direktno na otečeno područje

Osim glavobolje, ulje kamilice je dobro i za bolove u mišićima ili zglobovima. Pomešajte dve kapi ulja kamilice sa dve kašike ulja slatkog badema i dodajte dve kapi ulja ruzmarina. Nanesite smešu na upaljena mesta i nežno ih umasirajte da biste ublažili napete mišiće i poboljšali cirkulaciju.

Kako koristiti eterična ulja za oticanje ?

Eterična ulja mogu da rade zajedno kako bi bila efikasnija u lečenju bola. Dakle, slobodno napravite sopstvenu mešavinu eteričnih ulja za oticanje i upalu. Uvek razblažite svoja eterična ulja jakim nosećim uljem koje dolazi u različitim oblicima uključujući:

  • ricinus
  • ulje avokada
  • kokosovo ulje
  • ulje semenki grožđa
  • jojoba ulje
  • ši puter

Eterična ulja odlično funkcionišu sa većinom svih osnovnih ulja.

Sada izaberite svoja eterična ulja i osnovno ulje. Na primer, možete pomešati dve kapi ulja kamilice i tamjana. Ova dva eterična ulja treba pomešati sa dve kašike osnovnog ulja poput kokosovog, bademovog ili jojobinog ulja. Ova mešavina je dobro rešenje za upale i otoke. Nanesite i nežno masirajte upaljeno područje dok vaša koža ne upije ulje.

Pročitajte još: Da li su naše bake bile u pravu? Naučnici otkrili kako ČAJ OD KAMILICE deluje na telo

Takođe možete koristiti mešavinu ulja sa svojim toplim ili hladnim oblozima za podršku bolovima u mišićima i zglobovima. Koristite novu krpu da upije tečnost, istisnite višak i stavite krpu na upaljeno mesto. Možete koristiti tople i hladne obloge naizmenično u zavisnosti od povrede.

Iako zaista deluju, ova terapeutska ulja treba koristiti sa oprezom. Eterična ulja za oticanje i upalu mogu izazvati iritaciju, pa ih nemojte nanositi direktno na otečeno područje. Isto tako, ova terapijska ulja mogu biti opasna za vaše dete i za vas ako ste trudni. Zbog toga se morate prvo konsultovati sa lekarom pre nego što probate bilo koja eterična ulja radi bezbednosti.

BONUS VIDEO:

 
Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Pošalji komentar
Komentari objavljeni na portalu Novosti.rs ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Svaki prekršaj pravila komentarisanja može rezultirati upozorenjem ili zabranom korišćenja. Administratori i redakcija jedini su ovlašćeni za interpretaciju pravila. - Korisnički nalozi vlasništvo su davaoca usluge i svaka zloupotreba istih je kažnjiva - Korisniku se pristup komentarisanju može onemogućiti i bez prethodnog upozorenja. - Administratori zadržavaju pravo cenzurisanja postova što će biti naznačeno u tim postovima. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst . Strogo je zabranjeno i lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni. Redakcija Novosti.rs zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Oglas