Oglas
· · Komentari: 0
CISTE

OPREZ! Mladima sve više OTIČU zglobovi zbog CISTA, proverite ima te li "MRTVU KOST"

Zglobovi ne bole samo zbog artritisa i reume. Do otežane pokretljivosti, bola, otoka i trnjenja može da dođe i usled formiranja cista.

1595932641_Sake.jpg
Foto: Piksabej
Oglas

Nakupljena tečnost obavijena membranom neretko pritiska okolninerv, što uzrokuje i slabljenja mišića oko zahvaćenog zgloba. Ova patologija, za razliku od artiritisa i reume, češće pogađa mlade ljude između 20. i 40. godine.

Pročitajte još: Sigurno ga imate u kući: Jedna kesica OVOG ČAJA uklanja neprijatan miris ZNOJA

Dr Nikola Roganović, reumatolog, kaže da tačan uzrok nastanka cista nije poznat. Pretpostavlja se da nastaju usled prekomerne aktivnosti zgloba ili tetive, kao i zbog povreda, degenerativnih promena ili kao posledica razvoja artritisa.

Zrno graška
Cista na šakama se javlja kod tri osobe na 10.000 ljudi. Mogu da se jave kod oba pola svih uzrasta, ali su najčešće kod žena između 20. i 40. godine. Najčešće su veličine zrna graška, a rastu mesecima.

- Najutemeljenije je uverenje da do njihovog formiranja dolazi zbog rastezanja oslabljenog dela zglobne kapsule, što za posledicu ima nakupljanje sinovijalne tečnosti - kaže dr Roganović.

Najčešća je "mrtva kost" na ručnom zglobu.

Najčešća je ganglionska cista ili higrom, u narodu poznatija kao "mrtva kost". To je dobroćudna, loptasta ili ovalna izbočina, ispunjena tečnošću. Ove ciste se najčešće javljaju na gornjoj i donjoj strani ručnog zgloba, korenu prstiju šaka. Nekada se mogu naći u regiji stopala i skočnog zgloba, a ređe u ramenu, duž tetive bicepsa, blizu ukrštenih ligamenata kolena ili u delu lista noge.

Ciste su bezbolne i posle uklanjanja mogu opet da se jave Foto: Depozit

- Ove ciste su obično bezbolne, pa nije potrebna nikakva terapija i u velikom broju slučajeva, cista se sama povuče, ali ponekad mogu da budu bolne ako pritiskaju neki od nerava - ističe dr Roganović.

Kada ciste trnu radi se punkcija.

Tada se mogu javiti i trnjenje, osećaj ukočenosti ili mišićna slabost. Kod simptomatskih cista se najčešće sprovodi drenaža putem punkcije ciste uz pomoć igle i šprica. Dijagnoza je obično jednostavna i često je dovoljan samo fizički pregled. Ali, da bi se isključila druga slična stanja, pre svega tumori, najbolje je da se urade ultrazvuk, rendgen, magnetna rezonanca.

Pročitajte još: U OVOJ ČAŠI se nalazi najbolji LEK protiv OTICANJA nogu koje leti mnoge muče

- Punkciju najčešće rade reumatolozi, a posle cista može ponovo da se pojavi na istom mestu i to se dešava u skoro 50 odsto slučajeva - kaže dr Roganović.

Tada može da se primeni i hirurško uklanjanje, ali ni to ne garantuje da se neće opet pojaviti

Pratite nas na INSTAGRAMU i FEJSBUKU

Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Pošalji komentar
Komentari objavljeni na portalu Novosti.rs ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Svaki prekršaj pravila komentarisanja može rezultirati upozorenjem ili zabranom korišćenja. Administratori i redakcija jedini su ovlašćeni za interpretaciju pravila. - Korisnički nalozi vlasništvo su davaoca usluge i svaka zloupotreba istih je kažnjiva - Korisniku se pristup komentarisanju može onemogućiti i bez prethodnog upozorenja. - Administratori zadržavaju pravo cenzurisanja postova što će biti naznačeno u tim postovima. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst . Strogo je zabranjeno i lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni. Redakcija Novosti.rs zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Oglas