Oglas
· · Komentari: 0

Muškarci mogu biti alergični na orgazam: Simptomi su slični gripu

Post-orgazmička bolest

1666358698_muskarci.jpg
Foto: Profimedia
Oglas

Muškarci mogu da razviju alergiju na sopstveni orgazme, a javljaju im se simptomi slični gripu kad god imaju ejakuliraju, pokazalo je istraživanje.

Pročitajte još: PET trikova koji vam mogu pomoći da se razbudite bez KAFE: Nakon ovih saveta će vam biti lakše da započnete dan

Naučnici su otkrili najmanje 60 slučajeva u kojima su muškarci imali groznicu, kašalj, kijanje i slabost mišića - stanje poznato kao sindrom post-orgazmičke bolesti.

I drugi muškarci su imali probleme sa govorom, koncentracijom i pamćenjem, a problemi su im trajali od 2 do sedam dana.

Endrju Šanholcer, sa Medicinskog fakulteta Villiam Beaumont Univerziteta u Oklandu, rekao je da se ovo stanje često "nedovoljno dijagnostikuje" jer nije baš popularno u medicinskoj zajednici.

Istraživač, koji je koautor studije, objasnio je da: "Mnogi zdravstveni radnici ne znaju za to".

G. Šanholcer je objasnio da problem može da počne kada povreda ili infekcija testisa dovede do curenja male količine sperme u krvotok, što izaziva odgovor tela. Takođe dodaje, da su imune ćelije u telu obučene da napadnu bilo koju nađenu stranu supstancu, ali posebne ćelije - poznate kao Sertolijeve ćelije (drže spermu izolovanom i zaštićenom).

 

Međutim, kada su Sertolijeve ćelije oštećene, sperma je izložena imunološkom sistemu koji je napada kao da je virus ili bakterija. Ovo, zauzvrat, uzrokuje da muškarci pate od simptoma sličnih gripu.

Tim naučnika istraživao je stanje nakon što je kod 27-godišnjeg muškarca počeo da se javlja kašalj, curenje iz nosa i kijanje, kao i osip na ruci kad god bi doživeo orgazam.

Lekari, su za jedan časopis, da je muškarac izbegavao bilo kakvu seksualnu aktivnost ili romantične veze zbog prirode njegovih simptoma, a oni nisu pronašli nikakve probleme sa njegovim testisima, semenom ili hormonima.

Simptomi

Naučnici su otkrili, da muškarcu nisu pomogli antibiotici, ali je feksofenadin - antihistaminski lek koji pomaže kod simptoma alergije - ublažio simptome za 90 odsto. 

Sindrom post-orgazmičke bolesti (POIS) je retko stanje u kojem osoba nakon orgazma razvije simptome slične gripu i alergije, bilo sa partnerom, masturbacijom ili spontano tokom spavanja, objašnjava Centar za genetske i retke bolesti .

Najčešći simptomi uključuju umor, slabost, glavobolju, groznicu, promene raspoloženja, probleme sa pamćenjem ili koncentracijom, začepljen nos, bol u grlu i svrab očiju.

Pročitajte još: Nos vam je često hladan? Evo šta to govori o vašem zdravlju

Simptomi se mogu razviti u roku od nekoliko sekundi, minuta ili sati nakon orgazma i obično traju dva do sedam dana pre nego što sami nestanu.

Pratite nas na INSTAGRAMU i FEJSBUKU

Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Pošalji komentar
Komentari objavljeni na portalu Novosti.rs ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Svaki prekršaj pravila komentarisanja može rezultirati upozorenjem ili zabranom korišćenja. Administratori i redakcija jedini su ovlašćeni za interpretaciju pravila. - Korisnički nalozi vlasništvo su davaoca usluge i svaka zloupotreba istih je kažnjiva - Korisniku se pristup komentarisanju može onemogućiti i bez prethodnog upozorenja. - Administratori zadržavaju pravo cenzurisanja postova što će biti naznačeno u tim postovima. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst . Strogo je zabranjeno i lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni. Redakcija Novosti.rs zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Oglas