· · Komentari: 0
Preklopni EDC noževi

Sečiva za neplanirane okolnosti (FOTO)

Uz malo pažnje i umeća u stanju su da odrade odličan posao: pomognu u izradi improvizovanog filtera za vodu, iseku par tanjih grana za sklonište ili da obezbede pripalu od suvog granja za vatru

1594115946_EDC.jpg
EDC - foto: Dragan Šaponjić

Ukoliko se zateknete u neplaniranoj situaciji, oprema za takve slučajeve se uglavnom svodi na ono što imate pri sebi i ono što ste u stanju da improvizujete. Jasno je da ne možete uvek računati na optimum sredstava,ali možete izabrati neki od preklopnih noževa koji pripadaju tzv. EDC kategoriji tj. sečiva za svakodnevnu upotrebu. 

Pročitajte još: Da li ćemo poželeti noževe koji ne sijaju u tami kao Frodov “Sting” kada nagrnu Orci?

Spajderko MakBi svakako nije kamperski nož. Ova, najblaže rečeno čudno oblikovana spravica predstavlja pravo iznenađenje u pogledu performansi. Potpuno pravo, samo 39 mm dugo sečivo od “super čelika” debelog 3 mm oblikovano je za precizne rezove ali uz primenu maksimalne snage i pritiska na oštricu sa varnklif vrhom. Fantastično držanje reza i snaga dopuštaju duži rad čak i u tvrdom materijalu.

Uprkos veličini, Spajderko MakBi je veoma upotrebljiv nož, foto: Dragan Šaponjić

Dizajner Džonatan MakNi je definisao je potrebe za ultrakompaktnim ali ekstremno snažnim sečivom koje će odgovoriti na svaki izazov. Sklopljen, ovaj nožić je manji od ključa za stan ili auto, težak tek 48 grama ali izrađen od vrhunskih materijala sa maksimalnom pažnjom čak i sa dahom luksuza. Upotrebljiv u kancelariji ili u bespuću pravi je “Džemsbondovski” deo opreme za svaki dan.

Maleni nož u poređenju sa ključevima, foto: Dragan Šaponjić

Diskretan taktički folder

Zero Tolerans 0770CF je kombinacija nekoliko elemenata koji ga čine “lakim teškašem” tj. samo 85 grama teškim folderom koji može da uradi puno toga. Oblik sečiva i njegova geometrija čine ga pravim izborom za presecanje i duboke rezove, a vrh dopušta precizne poteze u povlačenju. Primena titanijuma i ugljeničnih vlakana značajno je smanjila masu, a da pritom nisu žrtvovani čvrstina i izdržljivost. Opruga spisejf mehanizma pomaže u munjevitom otvaranju pa je ZT-0770CF čest izbor onih koji traže diskretan taktički folder. Udoban, lak, efikasan, pouzdan - šta više poželeti? Svakako je dobar izbor bez obzira kakvu ulogu ste mu namenili.

Odličan folder: Zero Tolerance, foto: Dragan Šaponjić

Kizer Gemini oblikovao je čuveni nožar Rej Lakoniko i tako je njegov kastom model Jasmine dobio "blizanca" iz serijske proizvodnje. Premium čelik S35VN za satenski finiširano sečivo, udobno zaobljene konture glatke drške od titanijumske legure. R.I.L. brava sa čeličnim umetkom, plavo anodizirani detalji zavrtnjeva i osovine sečiva, ležajevi sa keramičkim kuglicama... Sve to je donelo modelu Gemini titulu "Sebenza kiler" jer nudi isto što i čuveni folder Krisa Riva uz višestruko nižu cenu.

Skup izuzetnih rešenja na jednom mestu: Kizer Gemmini, foto: Dragan Šaponjić

Pritom je i geometrija sečiva FFG (ravno brušenje), pa se može reći da Kizer čak ima i određene prednosti. Silueta je vrlo dopadljiva pa je ovaj sposoban radni nož srednjeg formata postao omiljeno “džentlmensko sečivo” sa više značajnih nagrada u SAD. Svakako sa dobrim razlogom. 

Kineska verzija japanskog noža

Ganzo Fajerbird FH11 je nastavio praksu kineskog proizvođača da nudi sjajna rešenja po više nego pristupačnim cenama. Ovoga puta naš izbor je folder srednjeg formata, sa sečivom od alatnog D2 čelika, elegnatnih linija koje ne skrivaju “srodstvo” sa japanskim kvaiken noževima. Iako je sistem označavanja (pa i kvalitet) kineskih čelika za noževe često tema za debatu, sa Ganzom imamo jako pozitivne utiske. 

Pročitajte još: Neodvojivi deo imidža specijalnih jedinica vojske i policije (FOTO)

Ganzo Firebird FH11 u radnom okruženju, foto: Dragan Šaponjić

FH11 uz relativno dugo, pravo sečivo ima izraženu krivinu pri vrhu što je dobra osobina za radni nož, a drška od G-10 sa uzdužno konkavno udubljenim stranicama uz jednostavnu lepotu pruža i udoban hvat. Jaka šnala sigurno drži nož duboko u džepu, pa je skoro neprimetan. Otvaranje je glatko i lako, sve je utegnuto, centrirano i nož iz kutije dolazi naoštren tako da brije. Uz sasvim solidno držanje oštrine i skromnu cenu predstavlja sjajan deo opreme za različite aktivnosti na otvorenom.

Dragan ŠAPONJIĆ 

Pošalji komentar
Komentari objavljeni na portalu Novosti.rs ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Svaki prekršaj pravila komentarisanja može rezultirati upozorenjem ili zabranom korišćenja. Administratori i redakcija jedini su ovlašćeni za interpretaciju pravila. - Korisnički nalozi vlasništvo su davaoca usluge i svaka zloupotreba istih je kažnjiva - Korisniku se pristup komentarisanju može onemogućiti i bez prethodnog upozorenja. - Administratori zadržavaju pravo cenzurisanja postova što će biti naznačeno u tim postovima. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst . Strogo je zabranjeno i lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni. Redakcija Novosti.rs zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.