Oglas
· · Komentari: 0
Remington Seven

Skladan mali karabin za šumski lov

Lovci posebno cene puške kratke akcije (kratkog sanduka), jer je hod zatvarača kraći, a time i repetiranje brže

1601893225_Remington-S.jpg
Remington-S foto: Vlada Mitrović
Oglas

Iskustvo nas je naučilo da za lov srndaća potražimo manje ali efikasnije kalibre, umesto proverenih srednjih: 8x57IS, .30-06 S i 7x64, kojima smo donedavno lovili sve vrste divljači. Iako imamo evropski, stari dobri 6,5x57 mm, kalibar .243 Vin. je daleko zastupljeniji kod naših lovaca. 

Pročitajte još:  Uvek pri ruci dva brza metka (FOTO)

Remington Seven kalibra .243 Vinčester, foto: Vlada Mitrović

Karabin Remington Seven je nastao na osnovu legendarne platforme Remington 700, sa ciljem da se stvori kratka i lagana puška, namenjena šumskom lovu, lovu prikradanjem, ali i lakom transportu u pik-ap vozilima ili kvadovima prilikom obilaska imanja. 

Pretežak za celodnevno nošenje 

Od tri karabina za srneću divljač Remington Seven je najluksuzniji i najkompaktniji, foto: Vlada Mitrović

Radi se u devet kalibara i pet podmodela, a svi imaju cev dužine 508 mm (20 inča). Model koji smo imali priliku da rasklopimo i detaljno pregledamo jedini ima mehaničke nišane i skupi kundak od drvenog laminata. Kratka cev ima laku konturu, prečnik usta cevi je 13,5 mm, a ukupna dužina puške je 1000 mm. Iako proizvođač tvrdi da model Seven teži samo 6 funti (2721 g), izmerili smo naš primerak i njegova masa je 3090 g, što verovatno potiče od teškog laminatnog kundaka. 

Zatvarač sa dva čeona brega za bravljenje, foto: Vlada Mitrović

Primerci sa polimerskim, šupljim kundakom teže deklarisanih 6 funti. Ovaj Remington Seven ima kratak sanduk sa otvorom za punjenje dužine 65,5 mm, napravljene po pravilu „sve od čelika“. Bravljenje je (konstrukcije Mauser 98), u sanduku preko dva čeona brega. Zatvarač je dug 160 mm, prečnik tela iznosi 17,7 mm, a širina preko zabravljujućih bregova je 25 mm. Ručica zatvarača se završava prepoznatljivim Remingtonovim elipsastim oblikom sa obe nareckane strane.  

Neupitan kvalitet  

Prepoznatljiv eliptični oblik kraja ručice zatvarača, foto: Vlada Mitrović

„Remington“ koristi puš-fiding (gurajuće) uvođenje metka u cev, što znači da je izvlakač mali zub (4 mm) ugrađen u zid čela zatvarača. Čelo zatvarača je upušteno 3,8 mm, u njemu se nalazi okrugli oprugom potiskivan izbacivač čaura (i neispaljenih metaka). Spoljašnjost tela zatvarača je polirana, pa obrađena „tuširanjem“, što daje lep vizuelni efekat. 

Municiju .243 Vinčester proizvode svi svetski proizvođači, foto: Vlada Mitrović

Seven ima dvopoložajnu kočnicu sa desne strane i cenjeni “Remingtonov” X-mark Pro mehanizam za okidanje, što govori da u fabrici nisu nimalo štedeli. Ovaj mehanizam pruža široku lepezu sila opaljenja, a na našem primerku smo izmerili da opaljuje pri sili od 1,7 daN. Okidanje je direktno, kratko, odsečno, bez praznog hoda i bez ubrzice (štehera). 

Pouzdana rešenja sa Remingtona 700 

Ispred obarača se nalazi pravougaona limena pločica koju pritiskamo, ako želimo da izvučemo zatvarač iz sanduka. Na prednjem delu štitnika obarača je bravica poklopca magacina kapaciteta 4 metka, koji je prednjim krajem zglobno vezan i otvara se kao na „Zastavinom“ karabinu M70. Lisnata opruga „Z“ potiskuje nagore donosač metaka.

Poklopac dna magacina na Remingtonu vezan je za sanduk prednjim šarnirom, foto: Vlada Mitrović

Sve su ovo tipična rešenja sa Remingtona 700. Cev je snabdevena potpuno podesivim zadnjim nišanom smeštenim na kosoj rampi. Pločica zadnjeg nišana ima „U“ zarez, u koji se pri nišanjenju smešta okrugla bela mušica. Nišanska dužina (rastojanje od prednjeg do zadnjeg nišana) iznosi 370 mm. 

Laminatni kundak 

Neuobičajeno za Remington Seven, primerak koji smo razgledali je imao mehaničke nišane, foto: Vlada Mitrović

Na sanduku se nalaze četiri otvora sa navojem za koje se veže montaža optičkog nišana. Desno na sanduku u zoni bravljenja (čela zatvarača) je izbušen sigurnosni otvor kroz koji bi u bezbednu stranu izašao mlaz vrelih gasova, ukoliko dođe do neželjenog prskanja čaure ili kapisle. Kundak Remingtona Seven je od neuništivog drvenog laminata. Oštro čekirane površine na kundaku su 20 linija po dužnom inču. U kundak su zavijene osnove za skidajuće pređice. 

Pročitajte još:  Italijanska klasična lepota (FOTO)

Remingtonov X-mark Pro mehanizam za okidanje bez ubrzice, foto: Vlada Mitrović

Zatvarač ima fini gladak hod i u krajnji zadnji položaj klizi putem dugim 100 mm. Okidanje fabrički  podešeno nešto tvrđe na 1,7 daN, prilagođeno lovnim, a ne sportskim ili varmint situacijama.
Dobra strana mehanizma za okidanje, pored mogućnosti podešavanja sile je i što nema nikakvih pred-hodova, a ni propadanja posle opaljenja. Elegantan karabin, solidnog kalibra, uz dobru municiju i optiku, veštom lovcu omogućiće odstrel visokotrofejne divljači.  

Msc Vlada Mitrović 

Pratite nas na INSTAGRAMU i FEJSBUKU

Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Pošalji komentar
Komentari objavljeni na portalu Novosti.rs ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Svaki prekršaj pravila komentarisanja može rezultirati upozorenjem ili zabranom korišćenja. Administratori i redakcija jedini su ovlašćeni za interpretaciju pravila. - Korisnički nalozi vlasništvo su davaoca usluge i svaka zloupotreba istih je kažnjiva - Korisniku se pristup komentarisanju može onemogućiti i bez prethodnog upozorenja. - Administratori zadržavaju pravo cenzurisanja postova što će biti naznačeno u tim postovima. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst . Strogo je zabranjeno i lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni. Redakcija Novosti.rs zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Oglas