· · Komentari: 0
kućni ljubimac

Smatra se da pet RASA PASA ima NAJMANJE problema sa zdravljem: Jednu sve češće viđamo i kod nas (FOTO)

Neke rase pasa su genetski predodređene da boluju od različitih bolesti i njih prenose na svoje potomstvo u 80% slučajeva.

1643377573_72d63a7bab0ba7bf4c1a34520af8587fdd1737d3.jpg
Foto: Pixabay

Svakom psu će u u jednom trenutku života biti potrebna medicinska pomoć, poželjno je da to ne bude od samog starta. Neke rase pasa su genetski predodređene da boluju od različitih bolesti i njih prenose na svoje potomstvo u 80% slučajeva.

Druge su naspram njih prirodno zdravije, i nisu podložne najčešćim opakim bolestima. Iako ne postoji garancija da ćete kupovinom ili udomljavanjem psa, dobiti 100% zdravog ljubimca koji će živeti više decenija, dobro je znati koje rase spadaju među najzdravije. NJih vam predstavljamo u našoj galeriji.

Američki eskimski pas

Ova snežna lopta koja nam dolazi u tri veličine, je generalno govoreći vrlo zdrava i otporna. Jedino što joj možemo zameriti je prekomerno linjanje, koje nadoknađuje svojom slatkoćom. Preporuka je da se štencima ovih pasa pregledaju kukovi i oči kada napune 2 godine, jer su to problemi sa kojima se mogu susresti. Sa ovim psom nećete imati potrebu da često posećujete veterinara.

Pročitajte još: Kako da bananom negujemo ORHIDEJU? Napravite jednostavnu smesu

Američki lisičar

Rasa uzgajana za lov na lisice je znatno zdravija od svih sebi srodnih vrsta. Jedino na šta bi u pogledu ovih pasa trebalo da obratite pažnju jeste zdravlje ušiju. Fleksibilne uši ovih pasa sklone su zarobljavanju prljavštine u sebi, zbog čega može da dođe do infekcija. Zahvaljujući svojoj atletskoj građi i aktivnom načinu života, ovi psi mogu da dožive duboku starost.

Australijski ovčar

Kada ne trči unaokolo po svom omiljenom otvorenom prostoru, ovaj pas vedrog duha će verno u stopu pratiti svog vlasnika i spremno učiti nove trikove. Jedini problem sa kojim se može susresti ova, izraziti zdrava rasa je anomalija oka, koja dovodi do slepila. U pitanju je genetska bolest, za koju nažalost nema leka.

Basenji

Vrlo inteligentna i vedra rasa, omiljena je među vlasnicima pasa širom sveta. Procenjuje se da oko četvrtine ovih pasa nosi u sebi gen za progresivnu atrofiju mrežnjače, dok su s druge strane vrlo otporni što se drugih klasičnih psećih bolesti tiče. Takođe, postoji mala šansa za probleme sa bubrezima kod ovih pasa, ali ako se otkrije na vreme, bolest je izlečiva.

Pročitajte još: Kako da zalivanjem ne uništimo biljke? Pravila koja treba da primenjujemo svaki put

Bigl

Ocena biglovog zdravlja na lestvici najzdravijih pasa sveta je na samom vrhu. Iako postoji mali procenat ovih pasa koji u sebi nose sindrom MLS, koji utiče na njihova vezivna tkiva i druge organe, generalno govoreći ovo su vrlo zdravi psi. Sve što je biglu potrebno da bi bio srećan i zdrav je ljubav od strane njegovih vlasnika.

Pošalji komentar
Komentari objavljeni na portalu Novosti.rs ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Svaki prekršaj pravila komentarisanja može rezultirati upozorenjem ili zabranom korišćenja. Administratori i redakcija jedini su ovlašćeni za interpretaciju pravila. - Korisnički nalozi vlasništvo su davaoca usluge i svaka zloupotreba istih je kažnjiva - Korisniku se pristup komentarisanju može onemogućiti i bez prethodnog upozorenja. - Administratori zadržavaju pravo cenzurisanja postova što će biti naznačeno u tim postovima. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst . Strogo je zabranjeno i lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni. Redakcija Novosti.rs zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.