· · Komentari: 0
NEGA KOSE

Pogrešna nega dovodi do LOŠE KOSE, a rešenje se krije u samo jednom koraku

Svakome se dogodilo da koristi "pogrešan" šampon.

1605687690_Depositphotos_12444740_s-2019.jpg
Foto: Depozit

Nije matematika, ali pri izboru valja pripaziti na to je li kosa tanka i ravna ili jaka valovita, suva ili sklona mašćenju, koristiš li puno sredstava za stilizovanje, peglu, ili je farbana.

Korišćenje pogrešnog šampona za kosu problem je sa kojim se gotovo svako kad-tad sreo. Tome doprinose i prevelika ponuda šampona, i na kraju ne znamo za koji da se odlučimo. Mnogi sadrže jake deterdžente, mirise i druge hemikalije koje štete kosi.

Pročitajte još: Fen nikad na najjače: Saveti za lepu i NEGOVANU KOSU

Mada, ove probleme mogu prouzrokovati i drugi proizvodi poput gela, pene, suvog šampona, regeneratora, krema, laka za kosu ili pudera za volumen. 

Dakle, pre odabira šampona, samo zbog lepog mirisa, potrebno je obratiti pažnju i potražiti onaj koji će zaista biti efikasan. Za to je potrebno razmisliti o tipu kose, teksturi, boji, debiljini dlake, ali i navikama: koliko često peremo kosu, koliko često je izložena visokim temperaturama (pegla za kosu, fen, figaro), da li je farbana, da li su vrhovi ispucali. 

Pročitajte još: OBRNUTO PRANJE: Šta se desi kada koristimo regenerator pre šampona?

1. Normalna kosa

Treba da koristite šampon koji je stvoren za normalnu kosu, jer samo takav neće poremetiti ravnotežu vlasišta kose, odnosno prirodnu proizvodnju ulja koja se na koži stvaraju. 

2. Masna kosa

Ako imaš masnu kosu, najbolji su šamponi koji sadrže ulje čajevca, kadulje ili kamilice, sastojaka koji pomažu da se uklone ulja sa dlake i vlasišta. Šamponi za dubinsko čišćenje često sadrže ove sastojke, zato pročitaj etiketu kako bi znala da su sigurni za redovnu upotrebu. Isto tako je važno kosu prati samo kad je to zaista potrebno, a ne prečesto, jer će se inače samo pojačati proizvodnja sebuma.  

Pročitajte još: Kako da napravite brze JUTARNJE FRIZURE: Ulepšajte sebi dan

3. Suva kosa

Foto: Depozit

Suvom tipu kose potreban je hidratantni šampon koji sadrži ulja i šia maslac jer će nahraniti suve dlake.

4. Tanka kosa

Šamponi za volumen, sa manjim udelom hidratantnih sastojaka najbolji su izbor za one sa tankom kosom. Šamponi za volumen uzrokuju da se kosa "napuni", zadeblja i samim time i podigne. Takođe, može se koristiti i regenerator za volumen, ako je kosa oštećena ili mlitava - sloj proteina popunjava praznine u fulikulu dlake , te kosa deluje gušća i punija.

Pročitajte još: Da li ste pomislili da FRIZURA može da vam UNIŠTI KOSU? Ove četiri baš to rade!

5. Kovrdžava, talasasta kosa

Kovrdžava kosa ima deblje dlake i sklonija je suvoći, zato vam treba šampon koji će joj vratiti potrebnu vlagu. Potreban joj je hidratanti šampon sa belančevinama. Svakako, pre korišćenja pogledajte sadržaj sastojaka.

6. Ofarbana kosa

Ako kosu ofarbaš ili izbeljuješ na bilo koji način važno je koristiti šampon namenjen baš tom tipu kose. Ako si plavuša, onda je za vas ljubičasti šampon. Ako nakon pranja imaš osećaj čistoće, a kosa je svilenkasta, onda znači da si dobro odabrala!

Pratite nas na INSTAGRAMU i FEJSBUKU

Pošalji komentar
Komentari objavljeni na portalu Novosti.rs ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Svaki prekršaj pravila komentarisanja može rezultirati upozorenjem ili zabranom korišćenja. Administratori i redakcija jedini su ovlašćeni za interpretaciju pravila. - Korisnički nalozi vlasništvo su davaoca usluge i svaka zloupotreba istih je kažnjiva - Korisniku se pristup komentarisanju može onemogućiti i bez prethodnog upozorenja. - Administratori zadržavaju pravo cenzurisanja postova što će biti naznačeno u tim postovima. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst . Strogo je zabranjeno i lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni. Redakcija Novosti.rs zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.